SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1201 >>

DEVAM: 127- BİNEK DEVESİ ÜZERİNDE VİTİR NAMAZI KILMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يزيد الأسفاطي. حَدَّثَنَا أبو داود. حَدَّثَنَا عباد بْن منصور، عَن عكرمة، عَن ابن عباس؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ كان يوتر على راحلته.

 

فِي الزَوائِد: في إسناده عباد بْن منصور وهو ضعيف.

 

(Abdullah)  bin Abbas (r.a.)'dan;  şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) vitir namazını devesi üstünde kılardı.

 

 

Not: İsnadındaki Abbad bin Mansur'un zayıflığı Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisi Kütüb-i Sitte sahipleri tarafından rivayet edilmiştir. Buhari'nin rivayetinde, söz konusu yolculuğun Mekke'ye yapılan yolculuk olduğu belirtilmiştir. Hadisin:

 

فتخلفت فأوترت cümleleri yerine oradaki cümleler şöyledir: "Ben şafak'ın doğmasından korkunca (devemden) indim ve vitrimi kıldım. Sonra ona (= İbn-i Ömer'e) iltihak ettim." İbn-i Ömer (r.a.) niçin geride kaldığını sorunca Said (r.a.)'ın verdiği cevap orada şöyledir: "Şafakın .doğmasından korktum da (devemden) indim ve vitrimi kıldım."

 

Rahile : Binek devesi demektir.

 

Bu babtaki iki hadis, Vitir namazının yolculuk halinde binek hayvanı üzerinde kılınmasının caizliğine delildir. İçlerinde Malik, Şafii ve Ahmed'in bulunduğu cumhur'un kavli budur.

Hanefi alimleri, yolculukta Vitir namazının hayvan üstünde kılınmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü vitir, onlara göre vacibtir. Farz namaz hayvan sırtında kılınmadığı gibi Vitir de kılınmaz. Ancak şer'i bir zaruret varsa farz namazlar ve Vitir namazı hayvan üstünde kılınabilir, demişlerdir.

 

Hanefi alimleri İbn-i Ömer (r.a.)'in yukarıda rivayet olunan hadisine şöyle cevap vermişlerdir:

İbn-i Ömer (r.a.) Vitrin vacibliği görüşünde değildir. Bu nedenle onun yanında Vitir namazı sair nafileler gibiydi. Yerde de hayvan sırtında da kılınması caizdi. Nebi (s.a.v.)'in hayvan üstünde Vitir kılmasına gelince; Ya bu fiiI Ona mahsus idi, veyahut Vitir namazının henüz fazla önem kazanmadığı zamanda olmuştu. cumhur. Hanefiler'in bu cevabını uygun görmeyerek şöyle demiştir: 'Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in hayvan üstünde Vitir namazı kılmasının, Vitrin henüz pek önem kazanmadığı devreye mahsus olduğuna dair açık bir delil yoktur. Bu tatbikatın Nebi (s.a.v.)'e mahsus olmaması asıldır. İbn-i Ömer (r.a.), deve üstünde Vitir kıldığı gibi, Vitir için hayvandan inip yerde kılana itiraz ederdi.'

 

Hanefiler'in delillerinden ikisi de Tahavi'nin İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet ettiği şu mealdeki hadislerdir: 'İbn-i Ömer (r.a.) yolculukta hayvan sırtında namaz kılardı. Vitrini yerde kılardı ve Nebi (s.a.v.)'in böyle yaptığını söylerdi: 'İbn-r Ömer (r.a.) yolculukta devesi hangi yöne yönelirse yönelsin (nafile) namaz kılardı. Seher vakti olunca hayvandan inip Vitir kılardı.'

 

Cumhur: Bu rivayetler, hayvan sırtında Vitir kılmanın caiz olmamasını gerektirmez, demiştir.

 

 

HAYVAN ÜSTÜNDE SÜNNET KILMAK :

 

Yolculuk halinde hayvan sırtında sünnet kılmak alimlerin icmaı ile sabittir. Namaz esnasında yol istikameti kıble'ye ters düşse bile zarar vermez: Şu var ki Şafii, Malikiler'den İbn-i Habib ve bir rivayete göre Ahmed: Sünnete niyet ederken kıble'ye doğru durmak gerekir, demişlerdir. Diğer alİmler: Gerekmez demişlerdir. Yolculuğun uzunluğu ve kısalığı farketmez. Yalnız Malik'e göre uzun yolculuk şarttır.

 

 

HAYVAN SIRTINDA FARZ KILMAK :

 

EI-Menhel yazarı, bu hususta aşağıdaki bilgiyi vermiştir:

 

1. Hanefiler'e göre düşmın veya yırtıcı hayvan korkusu, fazla çamurun bulunması, arkadaşlardan geride kalmak, hastalanmak gibi mazeretler dolayısıyla binek hayvanından inmenin imkansız olduğu hallerde zaruret nedeniyle binek üstünde farz namaz kılmak caizdir. Rüku' için kişi eğilir, secde için daha fazla eğilir. Kıblesi hayvanın gittiği yöndür. Hayvanın veya binicinin altındaki palan ve benzerinin necaseti zarar vermez.

 

2. Şafiiler'e göre zaruret olmadıkça hayvan sırtında farz namaz kılınmaz. Ancak hayvan durmuş iken üstünde namaz boyunca kıble'ye doğru durmak ve ayakta namaz kılmak, rüku' ve secde yapmak mümkün ise farz namaz kılınabilir, aksi takdirde kılınmaz. Hayvan yürürken farz kılmak sahih değildir. Zayıf bir kavle göre hayvan yürürken farz kılmak sahihtir. Hayvan, gemi gibidir. Çünkü geminin . içinde farz namaz kılmak, alimlerin icmaı ile sabittir. Şayet kişi bir kafile içinde yolculuk ediyor ve farz için binek hayvanından indiği takdirde kafileden ayrılacak ve zarara uğrayacak durumda ise, hayvan sırtında, imkan nisbetinde farzını kılacak, bilahere o namazı iade edecektir.

 

3. Malikiler'e göre hayvan sırtında kıble'ye doğru durulsa dahi farz namaz kılınamaz. Ancak savaş veya yırtıcı, hayvan tehlikesi nedeniyle hayvan'dan inmek mümkün olmadığı takdirde, hayvandan inmeden farz kılınabilir. Tehlike atlatıldıktan sonra o namazın vakti henüz çıkmamış ise yerde tekrar kılınır. Yahut yer çamur olduğu için yerde kılmak mümkün değilse hayvan sırtında kılınabilir. Bütün bu hallerde namaz boyunca kıble'ye doğru durmak mümkün ise böyle durmak vacibtir. Şayet mümkün değilse gidiş istikametinde kılınır.

 

4. Ahmed ve İshak'a göre yerde kılmak mümkün olmadığı takdirde hayvan sırtında farz kılmak caizdir. Aksi takdirde caiz değildir.'