SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1215 >>

DEVAM: 134- (DÖRT REK'ATLI NAMAZDA) SEHVEN İKİNCİ VEYA ÜÇÜNCÜ REK'AT'TEN SELAM VEREN HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن المثنى، وأحمد بْن ثابت الجحدري. حَدَّثَنَا عَبْدُ الوهاب. حَدَّثَنَا خالد الحذاء، عَن أبي قلابة، عَن أبي المهلب، عَن عمران بْن الحصين؛ قَالَ:

 - سلم رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ في ثلاث ركعات من العصر. ثم قام فدخل الحجرة. فقام الخرباق، رجل بسيط اليدين، فنادى: يا رسول اللَّه! أقصرت الصلاة؟ فخرج مغضباً يجر إزاره. فسأل، فأخبر. فصلى تلك الركعة التي كان ترك. ثم سلم. ثم سجد سجدتين. ثم سلم.

 

İmran bin el-Husayn (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  (birgün) ikindi farzının Üç rek'atinde selam verdi. Sonra kalkıp evine girdikten sonra elleri uzun bir adam olan el-Hırbak ayağa kalkarak:

 

Ya Resulallah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)! namaz kısaldı mı? diye seslendi. Bunun üzerine Efendimiz hiddetli ve izarını sürükleyerek hemen çıkıverdi de (ne olduğunu) sordu. (Durum) anlatılınca, efendimiz, terk etmiş olduğu o rek'atı kıldı. Sonra selam verdi. Sonra İki secde etti. Sonra selam verdi.

 

 

Diğer tahric: Müslim, Ebu Davud, Nesai, Tirmizi ve Ahmed.

 

AÇIKLAMA: El-Hirbak, 'Namaz kısaldı mı' diye seslenince Nebi (s.a.v.) izarını normal giymek için bile beklemeden derhal dışarı çıktığından izarını sürüklemiştir.

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: "Bu hadis, Nebi (s.a.v.)'in ikindi namazının üç rek'atını kıldıktan sonra selam verdiğini açıkça bildirir. Ebu Hureyre (r.a.) ve İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet edilen söz konusu hadislere göre ise Nebi (s.a.v.)'in öğle veya ikindi namazının iki rek'atını kıldırınca selam vermiştir. Hadisler arasında bir ihtilaf yoktur. Çünkü olayın müteaddit olduğu açıktır. Şöyle ki Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisinde selamın iki rek'atten vuku bulduğu, Nebi (s.a.v.)'in namazından çıkınca mesciddeki hurma kütüğüne dayanarak ayakta durduğu bildirilmiştir. İmran (r.a.)'ın hadisinde ise selamın üç rek'atten vuku bulduğu ve Nebi (s.a.v.)'in namazdan çıkınca evine girdiği bildirilmiştir. İbn-i Huzeyme ve ona tabi olanlar, olayın iki olduğuna taraftar olmuşlardır.

 

BAzıları ise olayın bir olduğunu söylemişlerdir. İbn-i Hacer el-Askalani: 'Benim nazarımda kuvvetli olan görüş budur. Çünkü el-Alal, bazı üstadlarından naklettigine göre bunlar İmran'ın hadisini şöyle yorumlamışlardır:  İkindinin üç rek'atının başında selam vermiştir." Fakat el-Alal bu yorumu uzak görmüştür .. .'"

 

El-Fetih yazarı bu yoruma taraftar ise de hadisin son kısmı buna manidir. Çünkü hadisin sonunda, Nebi (s.a.v.)'in dönüp terkettiği bir rek'atı kıldığı açıkça bildirilmiştir. Eğer bu yorum sıhhatli olsaydı, Nebi (s.a.v.)'in dönüp iki rek'at kılması gerekirdi. Hadisin sonunu böyle yorumlamak mümkün değildir kanısındayım.

 

Bu hadis de sehiv secdesinin selamdan sonra yapılmasına hükmeden alimler için bir delildir.