SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1217 >>

DEVAM: 135- SEHİV SECDELERİNİN SELAMDAN ÖNCE OLDUĞU HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن وَكِيع. حَدَّثَنَا يونس بْن بكير. حَدَّثَنَا ابن إِسْحَاق. أخبرني سلمة ابن صفوان بْن سلمة، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ قال ((إن الشيطان يدخل بين ابن آدم وبين نفسه. فلا يدري كم صلى. فإذا وجد ذلك فليسجد سجدتين قبل أن يسلم)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur :

 

«Şüphesiz şeytan ademoğlu ile kalbi arasına girer. (Maksadından uzaklaştırır.) Artık, kaç rek'at kıldığını bilemez. Bu hal adam'ın başına geleceği zaman selam vermeden önce iki secde etsin.»

 

 

AÇIKLAMA: Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Kütüb-i Sitte sahipleri bir birine yakın lafızlarla ve müteaddit senedlerle rivayet etmişlerdir.

 

Müslim ve Ebu Davud'un rivayetlerinde: ''oturarak'' kaydı vardır. Yani selamdan önce oturduğu yerde iki secde etsin.

 

Hadisin zahirine göre, fazla veya eksik rek'at kıldığında şek eden kimse sehiv secdesinden başka bir şey yapmakla mükellef değildir. Enes (r.a.) ve Ebu Hureyre (r.a.)'den bu hüküm rivayet edilmiştir. Hasan-i Basri ve seleften bir cemaatın kavli de budur. Fakat cumhur böyle dememiştir. Bundan önceki bablarda izah edildiği gibi cumhurun bir kısmı:

Şek edilince, rek'at sayısının az olduğu ihtimal esas tutularak, namaz tamamlanır. demişlerdir. Bir kısmı da : Kuvvetli ihtimal ve zann-ı galip esas alınarak namaz tamamlanır, demiştir.

 

Bu ve benzeri hadislerin mücmel olduğunu söyleyen cumhur bunların yukarıda geçen hadislere göre yorumlanması icap eder, demişlerdir. Yani zann-ı galip veya az rek'at sayısı esas alınarak namaz tamamlanmakla beraber sehiv secdesi yapılır. Maksat budur.

 

Bazı alimler: Sehiv secdesinin selamdan önce yapılmasına. bazıları da selamdan sonra edileceğine hükmetmişlerdir. Bu ihtilafı ve tafsilatı bundan sonraki bab'a bırakıyoruz.