SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1246 >>

DEVAM: 146- NAMAZDA YILAN VE AKREB'İ ÖLDÜRMEK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن عثمان بْن حكيم الأودي، والعباس بْن جعفر؛ قالا: حَدَّثَنَا علي بْن ثابت الدهان. حَدَّثَنَا الحكم بْن عَبْدُ الملك، عَن قتادة، عَن سعيد بْن المسيب، عَن عائشة؛ قالت:  - لدغت النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ عقرب وهو في الصلاة. فقال: لعن اللَّه العقرب. ما تدع المصلي وغير المصلي. اقتلوها في الحل والحرم)).

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem} namaz kılarken Onu akrep soktu. Bunun üzerine ı

 

«Allah akrebe la'net etsin. Namaz'a duranı ve başkasını bırakmaz. Onu harem (mıntıkasın) da ve hil l (harem dışındaki yer) de öldürünüz.» buyurdu.

 

 

فِي الزَوائِد: في إسناده الحكم بْن عَبْدُ الملك، وهو ضعيف. لكن لا ينفرد به الحكم. فقد رواه ابن خزيمة في صحيحه عَن مُحَمَّد بْن بشار، عَن مُحَمَّد بْن جعفر، عَن شعبة، عَن قتادة، به وقال: رواه الترمذي من حديث أبي هُرَيْرَة وقال: حديث حسن. وفي الباب عَن ابن عباس وأبي رافع.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadında el-Hakem bin Abdülmelik bulunur. Bu, zayıf bir ravidir. Fakat bu ravi tek başına kalmıyor. Çünkü İbn-i Huzeyme kendi sahibinde bu hadisi sırayla: Muhammed bin Beşşar'dan, (O da) Muhammed bin Ca'fer'den, (O da) Şube'den, (O da) Katade'den bunun mislini rivayet etmiştir. Tirmizi de bunu Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ederek: Bu hadis hasendir. Bu babta İbn•i Abbas (r.a.) ve Ebu Rafi' (r.a.)'den de rivayet vardır, demiştir.