SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1317 >>

170- HER İKİ BAYRAM NAMAZI VAKTİ HAKKINDAKİ BAB

 

عَبْدُ الوهاب بْن الضحاك. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن عياش. حَدَّثَنَا صفوان بْن عمرو، عَن يزيد بْن خمير، عَن عَبْد اللّه بْن بسر؛

 - أنه خرج مع الناس يوم فطر أو أضحى، فأنكر إبطاء الإمام، وقال: إن كنا لقد فرغنا ساعتنا هذه، وذلك حين التسبيح.

 

Abdullah bin Busr (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre :

 

Kendisi Ramazan veya Kurban bayramı günü cemaatla beraber (musallaya) çıkmış da, imamın gecikmesine karşı çıkarak:

 

Biz (Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken bu saatta şüphesiz bayram namazından çıkmış olurduk. O saat, nafilenin kılınabileceği (ilk) vakittir, demiştir.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Hakim, Tabarani ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Olayın Ramazan veya Kurban bayramında olduğu hususundaki tereddüt raviye aittir.

 

Sahabi olan Abdullah bin Büsr (r.a.) Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in vefatından sonra bir bayram günü namaz için musallaya çıkmış, İmam bayram namazını ilk vaktinden tehir etmiş, bunun üzerine Abdullah (r.a.) imam'ın bu hareketine karşı çıkmıştır.

 

Hadisin وذلك حين التسبيح cümlesi Abdullah (r.a.)'ın sozündendir. Bu cümledeki 'Tesbih' kelimesi ile nafile namaz veya kuşluk namazı kasdedilmiştir. Bilindiği gibi güneş doğarken nafile namaz kılınmaz. Güneş bir mızrak boyu kadar yükselince nafile kılınabilir. Bu vakit nafilenin kılınabileceği ilk vakittir. Abdullah (r.a.)'ın işaret ettiği saat nafilenin kılınabileceği ilk vakittir. Yani bayram namazının ilk vakti, nafile namazının ilk vaktidir.

 

وذلك حين التسبيح cümlesi Abdullah (r.a.)'ın ravisi Yezid bin Humeyr (r.a.)'a ait olabilir. Yani Abdullah (r.a.)'ın işaret ettiği saat nafilenin kılınabileceği ilk saattır.

 

Bayram namazının ilk vaktinin, güneş doğduktan sonra nafile namazının kılınabileceği ilk vakit olduğu hususunda icma' vardır.

 

EI-Bahir yazarı: Bayram namazının ilk vakti güneşin etrafa yayıldığı zamandır. Güneşin semanın ortasına çıkacağı zamana kadar bayram namazı kılınabilir. Bayram namazı vakti hakkında her hangi bir ihtilafı bilmiyorum, demiştir.

 

BAYRAM NAMAZININ EN FAZİLETLİ VAKTİ

 

Kurban bayramı namazını, güneşin bir mızrak boyu kadar çıktığı vakitte kılmak efdaldır. Bunun erken kılınmasının hikmeti şudur:

 

Kurban bayramı günü bir şey yemeden bayram namazına çıkmak efdaldır. Fazla gecikme nedeniyle. bazı kimselerin acıkmaktan dolayı rahatsız olmaları muhtemeldir. Erken kılınırsa herkes zamanında evine döner, kurban kesecek olanlar kurbanlarını keserek ondan yerler. Kesmeyenler de kahvaltı ederler.

 

Ramazan bayramı namazı ise; güneş iki mızrak boyu kadar yükselince kılınmalıdır. Efdal olanı budur. Bu gecikmenin hikmeti ise, Ramazan bayramı günü namaza çıkmadan önce bir şey yemek sünnettir. Acıkmadan mütevellit eziyet duymak söz konusu değildir. Fitresini vermemiş olanlara namazdan önce fitre çıkarmaları için bir fırsat ve imkan vermektir.

 

Hanefi, Şafii ve Maliki mezhebIerinin kavli budur. Bunların bir delili el-Hafız'ın et-Telhis'te zikrettiği ve Amr bin Hazm'ın Cündüb (r.a.)'den rivayet ettiği şu hadistir:

 

... "Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) bize fıtır günü, güneş iki mızrak boyu kadar yüksek iken ve kurban bayramı günü güneş bir mızrak boyu kadar yükselmişken namaz kıldırırdı.''

 

Malikiler'e göre her iki bayram namazı için en efdal vakit güneşin bir mızrak boyu kadar yükseldiği vakittir.