SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1340 >>

DEVAM: 176- KUR'ANI GÜZEL SESLE OKUMAK HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا راشد بْن سعيد الرملي. حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثَنَا الأوزاعي. حَدَّثَنَا إسماعيل ابن عبيد اللَّه، عَن ميسرة، مولى فضالة، عَن فضالة بْن عبيد؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((للّه أشد أذناً إلى الرجل الحسن الصوت بالقرآن يجهر به، من صاحب القينة إلى قينته)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده حسن.

 

''... Fadala bin Ubeyd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Sesi güzel cariyenin sesini efendisi nasıl iyice dinliyorsa güzel sesle Kur'anı açıktan okuyan adam'ın sesini Allah Teala daha iyi dinler.»

 

Not: İsnadının hasen olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadis de zevaid türündendir.

 

Kayna: Cariye demektir. Sıhah'ta: Kayna, şarkıcı olsun, olmasın cariye demektir. Bazıları nağme ile söyleyen cariyeye mahsustur, demişler ise de böyle değildir, denmiştir.

 

Sindi, Kayna'nın güzel sesle söyleyen yani şarkıcı cariye anlamına alınmasına taraftar olmuş ve bu hadis de şarkıcı cariye anlamını teyid eder, demiştir.

 

EI-Müncid yazarı: Kayna, şarkıcı cariyedir, demiştir.

 

Hadis, cariye sahibinin, hararetle ve zevkle cariyesinin sesinı dinlemesini örnek vermiştir. Cariyenin sesi güzel olmazsa efendisi ondan hoşlanmaz ve dinlemez. Fakat sesi güzel olan cariye anlamı alınırsa örnek oluşu açık olur.

 

Hulasa kastedilen mana şudur: Adam şarkıcı cariyesinin sesinden nasıl hoşlanıyor ve şarkı okuyuşu makbule geçiyorsa Kur'an'ı güzel sesle okuyan mü'min açıktan Kur'an okuduğu zaman Allah Teala o cariye sahibinden daha hoşlanır ve onun makbulüne geçer. Tabii Allah'ın dinlemesi ve hoşlanması hakiki manada değildir. Bundan maksat Allah katında makbul olması ve bol mükafatla karşılanmasıdır .