SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1342 >>

DEVAM: 176- KUR'ANI GÜZEL SESLE OKUMAK HAKKINDA BİR BAB

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد، ومحمد بْن جعفر. قالا: حَدَّثَنَا شعبة، قَالَ: سمعت طلحة اليامي، قَالَ: سمعت عَبْدُ الرحمن بْن عوسجة، قَالَ: سمعت البراء بْن عازب يحدث قال:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((زينوا القرآن بأصواتكم)).

 

Bera' bin A'zib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«Sesini güzelleştirmek suretiyle Kur'an (okuyuşunu) süsleyiniz.»

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Nesai, Darimi ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin zahirine göre mana şöyledir: Kur'an'ı seslerinizle süsleyiniz. Bundan maksat ise Kur'an-ı Kerim'i süslemek değil, sesi güzelleştirmek suretiyle okuyuşu süslemektir. Çünkü güzel söz güzel sesle okunduğu zaman daha etkili olur. Nitekim' el-Hakim'in merfu olarak Bera (r.a.)'den yaptığı bir rivayet şöyledir; "Kur'an'ı (güzel) seslerinizle güzelleştiriniz. Çünkü güzel ses Kur'an'ın güzelliğini artırır.''

 

EI-Menhel yazarı bu hadisin açıklaması bahsinde şöyle der; "Bazıları bu hadisin ters çevrilmiş olduğu görüşünü beyan etmişlerdir. Bunlara göre hadisin aslı; ''Kur'an'la sesinizi güzelleştiriniz.'' sebep de Kur'an'ı Kerim'in sesle güzelleştirilmesi değil, sesin Kur'an-ı Kerim le güzelleştirilmesinin uygunluğudur.

 

Hattabi şöyle der: 'Hadis imamlarından böyle yorum yapanlar vardır.• Onlara göre hadis ters çevrilmiştir. Bu çeviri Arap dilinde mevcuttur. Mesela Araplar: Deveyi suya arzettim derler. Maksatları ise suyu deveye sunmaktır.. Şu'be'den rivayet edildiğine göre: Eyyub beni bu hadisi; زينوا القرآن بأصواتكم şeklinde rivayet etmekten menetmiştir, demiştir. Hadisi; زينوا التكم بأقرآن şeklinde rivayet ederek doğrusu budur, diyenlerden birisi de Talha'dır. Doğrusu budur.

 

Hattabi, daha sonra hadisin; زينوا القرآن بأصواتكم şeklinde olan rivayeti senedi ile beraber zikretmiştir.

 

Hadisi zahirine göre bırakmak daha iyidir. Çünkü Hakim'in rivayet ettiği Bera' (r.a.)'ın merfu' hadisinde yukarıda da işaret ettiğim gibi güzel ses Kur'an güzelliğini arttırır. Bundan önceki hadis de bunu teyid eder.