SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1344 >>

DEVAM: 177- GECE HİZBİNE UYANMAYAN HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هارون بْن عَبْد اللّه الحمال. حَدَّثَنَا الحسين بْن علي الجعفي، عَن زائدة، عَن سليمان الأعمش، عَن حبيب بْن أبي ثابت، عَن عبدة بْن أبي لبابة، عَن سويد بْن غفلة،  - عَن أبي الدرداء يبلغ به النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ ((من أتى فراشه، وهو ينوي أن يقوم فيصلي من الليل، فغلبته عينه حتى يصبح، كتب له ما نوى. وكان نومه صدقة عليه من ربه)).

 

Ebu'd-Derda (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

 

«Geceleyin kalkıp (nafile) namaz kılmak niyeti ile yatağına giren ve sabah (namazı zamanın)'a kadar uyuyakalan kimse için niyet ettiği namaz dn sevabı)  yazılır ve onun uykusu, Rabbı tarafından kendisine (verilen)  bir bağış olur.»

 

 

AÇIKLAMA: Geceleyin adet edindiği hizbinin tamamını veya bir kısmını okuyamayıp uyuyakalan bir kimse okumadığı hizbinin tamamını veya kalan kısmını sabah namazı ile öğle namazı arasındaki süre içinde okuyan kimsenin geceleyin okumuşçasına sevap kazandığı müjdeleniyor. Bu sevap Allah Teala'nın bir ikramıdır. Tabii bu ikram, uykusu ağır bastığı veya kalkmasına engelolan bir özürün doğması nedeni ile hizbini okuyamayan ve yatağına girdiğinde kalkmaya niyetli olana mahsustur.

 

Hadis, gece hizbini itiyat etmenin ve uyuyakalmak veya başka bir mazeret dolayısıyla hizbini kaçıran bir kimsenin bunu kaza etmesinin meşruluğuna delalet eder. Bu hususta imamlar ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki;

 

1- Ebu Hanife ve Ebu Yusuf'a göre gece namazını veya ratip nafileleri kaçıran kimsenin bunu sabah namazı (güneş doğup bir mızrak boyu kadar yükseldikten sonraki vakit) ile öğle vakti arasındaki süre içinde kaza etmesi müstahabtır. Bunların delili bu hadistir.

 

2- Şafii, Hanefiier'den Muhammed ve bir rivayete göre Ahmed bin Hanbel bunu gündüz kaza etmenin müstahab olduğunu söylemişlerdir. Bunların delili Müslim'in Aişe (r.anha)'dan rivayet ettiği şu mealdeki hadistir: "Bir ağrı veya başka nedenle Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) gece namazını kılamadığı zaman gündüz on iki rek'at nafile kılardı."

 

Bu hadiste gündüz kelimesi mutlaktır. Yani öğle vaktinden önce veya sonra kaydı koşulmamıştır. -

 

3- Malikiler'e göre uykunun ağır basması gibi bir nedenle gece namazını kaçıran kimse sabah namazından önce hatırlarsa hemen kılar. Sonra namazını kılar. Sabah namazından sonra hatırlarsa veya daha önce hatırladığı halde sabah namazından önce kılmazsa, sabah namazından sonra kaza etmez.

 

Ebu'd-Derda (r.a.)'ın hadisini Nesai ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Ayrıca Malik, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki, Aişe (r.anha)'dan merfu' olarak ve şu metinle rivayet etmişlerdir.

 

''Geceleyin namaz kılmak adeti bulunan ve uyuyakalıp bunu kaçıran her kişi için o namazın sevabı vardır. Ve onun uykusu ona bir sadaka olmuş olur.''

 

Yani gece namazını itiyat edinen ve uykunun ağır basması yüzünden bunu kaçıran kimse sonra kaza etmezse o namazın sevabını almış olur. Ancak her hayır en az on kat arttırıldığı halde bu katlama sevabını alamaz. Şayet sonradan kaza ederse bu artıştan da yararlanmış olur. Onun uykusu da Allah tarafından ona verilen bir bağış olmuş olur.

 

Hadis gece namazına kalkmaya ve buna niyetlenmeye teşvik eder. Bir hayra niyetlenip bir dünya meşgüliyeti engeli olmaksızın başka bir mazeret dolayısıyla bu hayrı gerçekleştiremeyen kimsenin onu gerçekleştirmiş gibi sevap kazandığı sonucu da hadisten çıkarılır.