SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1360 >>

DEVAM: 181- GECELEYİN KAÇ REK'AT NAMAZ KILINACAĞI HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا هناد بْن السري. حَدَّثَنَا أبو الحوص، عَن الأعمش، عَن إبراهيم، عَن الأسود، عَن عائشة؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ كان يصلي من الليل تسع ركعات.

 

Aişe (r.anha)'6an; şöyle demiştir:

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) geceleyin dokuz rek'at namaz kılardı.

 

 

AÇIKLAMA: Aişe (r.anha)'nın ilk hadisinin benzerini Buhari, Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. İkinci hadisini ise Tirmizi ve Nesai rivayet etmişlerdir.

 

"Aişe (r.anha)'nın bazı rivayetlerinde Nebi (s.a.v.)'in geceleyin yedi rek'at, -diğer bazı rivayetlerinde onbir rek'at kıldığı belirtiliyor. EI-Menhel yazarı "Gece namazı bahsinde bu rivayetlerin arasını bulmak konusunda Nevevi'nin Müslim'in şerhinde şöyle dediğini nakleder;

 

"Aişe (r.anha)'nın hadisindeki ihtilafa gelince, bu ihtilafın kendisine ait olduğu söylenmiş; bazıları da ihtilafın kendisine değil, ravilere ait olduğunu söylemişlerdir. Artık gece namazının onbir rek'at olduğuna dair rivayetinin Nebi (s.a.v.)'in çoğu zamandaki tatbikatını diğer rivayetlerinin ise Nebi (s.a.v.)'in zaman zaman yaptığı tatbikatını bildirdiği muhtemeldir. Yani muhtemelen şöyle olmuştur:

 

Nebi (s.a.v.) ekseriyetle onbir rek'at kılardı. Bazen diğer rivayetlerde haber verildiği gibi kılardı.

Rivayetlerin hepsi göz önüne alınınca Nebi (s.a.v.) gece namazını azami onbeş rek'at kılmıştır. Bunun iki rek'ati sabah sünnetidir. Ve en az yedi rek'at kılmıştır. Bu değişiklik zamanın genişliği ve darlığı veya hastalık, uykusuzluk gibi çeşitli mazeretlerin bulunup bulunmamasından ileri gelmiş olabilir.

 

Şöyle de söylenebilir: Aişe (r.anha) bazı rivayetlerde gece namazının başlangıcında kılınan hafif iki rek'ati hesaba katmış, diğer bazı rivayetlerde katmamıştır. Keza sabah sünnetini bazı rivayetlerde hesaba katmış, diğer bazı rivayetlerde katmamıştır. Veyahut bazı rivayetlerde bu dört rek'ati dikkate almış, diğer bir kısım rivayetlerde dikkate almamıştır.

 

Kadı İyaz: Gece namazının belirli bir sınırla çevrili olmadığı, isteğe binaen az veya çok kılınabileceği ve ne kadar çok kılınırsa sevabının o nisbette fazla olacağı hususunda alimler arasında bir ihtilaf yoktur: Görülen ihtilaf, Peygamber (s.a.v.)'in bizzat kıldığı rek'at sayısı ve tatbikatına yöneliktir, demiştir,"