SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1253 >>

DEVAM: 148- NAMAZ KILMANIN MEKRUH OLDUĞU SAATLER HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا إِسْحَاق بْن منصور. أَنْبَأَنَا عَبْدُ الرزاق. أَنْبَأَنَا معمر، عَن زيد بْن أسلم، عَن عطاء بْن يسار، عَن أبي عَبْد اللّه الصنابحي؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((إن الشمس تطلع بين قرني الشيطان ((أو قال يطلع معها قرنا الشيطان)) فإذا ارتفعت فارقها. فإذا كانت في وسط السماء قارنها. فإذا دلكت ((أو قال زالت)) فارقها. فإذا دنت للغروب قارنها. فإذا غربت فارقها. فلا تصلوا هذه الساعات الثلاث)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده مرسل ورجاله ثقات.

 

Ebu Abdillah es-Sunabihi (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir.

 

«Şüphesiz güneş, şeytan'ın iki boynuzu arasında doğar."  (Yahut buyurdu ki: «Şeytan'ın iki boynuzu güneşle beraber doğar.»)

 

Güneş yükselince şeytan ondan ayrılır. Güneş sema'nın ortasında olunca şeytan güneşle beraber olur. Güneş batıya yönelince (yahut buyurduki:  «ayrılınca»)

 

şeytan güneşten ayrılır. Güneş guruba yaklaşınca şeytan onunla beraber olur. Güneş batınca şeytan ondan ayrılır. Bunun için bu üç saatte namaz kılmayınız»

 

Not: İsnadının mürsel ve ricalinin sika olduğu Zevuid'de bildirilmiştir

 

AÇIKLAMA: Ebu Abdillah (r.a.)'in hadisi, güneş dogarken, batarken ve semanın ortasında olduğu zamanlarda namaz kılmanın yasak olduğuna delalet eder. 8unda geçen: 'Şeytan boynuzlarının güneşle beraberliği ile ilgili bilgi yukarıda verilmiştir. Ancak notta işaret edildiği gibi hadis mürseldir. Çünkü Ebu Abdllah es-Sünabihi (r.a.) Nebi (s.a.v.)'i görmemiş, vefatından üç gece sonra Medine'ye varmıştır. Bu zat'ın adı Abdurrahman bin Useyle'dir. Hicaz'lılar kendisinden rivayet etmişlerdir. Kendisi Ebu Bekir (r.a.) ve Ömer (r.a.)'den rivayet etmiş, kendisinden de Süveyd bin Gufie ve İbn-i Muhayriz rivayette bulunmuştur. İbn-i Sa'd Onu sika saymıştır. İbn-i Zehebi'nin dediğine göre Abdülmelik'in hilafeti devrinde vefat etmiştir. (Hulasa: 231 )

 

Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisi de mezkur üç vakitle beraber bir de sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar ve ikindi namazından sonra güneş batıncaya kadar olan vakitlerde namaz kılmayı yasaklar.