SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1297 >>

DEVAM: 161- BAYRAM NAMAZINA YÜRÜYEREK ÇIKMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن الخطاب. حَدَّثَنَا مندل، عَن مُحَمَّد ابن عبيد اللَّه بْن رافع، عَن أبيه، عَن جده؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ كان يأتي العيد ماشياً.

 

فِي الزَوائِد: هذا إسناد ضعيف، فيه مندل ومحمد بْن عبيد اللَّه. وسيجئ هذا الإسناد في الباب التالي ((حديث رقم 1300)).

 

Ebu Rafi' (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bayram namazına yürüyerek gelirdi."

 

Not: Bunun ravilerinden Mendel ve Muhammed bin Ubeydullah'ın zayıflığı nedeniyle senedinin zayıflığı ve bu senedin gelecek babta (1300 nolu hadiste) geleceği Zevaid'de belirtilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu babtaki hadisler Zevaid türündendir. Yalnız Ali (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir.

 

Tirmizi, Ali (r.a.)'ın hadisini rivayet ettikten sonra hadisin hasen olduğunu, ilim ehlinin ekserisinin uygulamasının böyle olduğunu ve alimlerin bir meşru mazeret olmadıkça bayram namazına yürüyerek gitmekten hoşlandıklarını söylemiştir.

 

Tuhfetü'l-Ahvezi müellifi de: 'Ali (r.a.)'ın hadisi merfü hükmündedir. Hadis, bayram namazına yürüyerek gitmenin sünnet olduğuna delildir. Seneddeki ravi el-Haris-i A'var'in zayıflığı nedeni ile hadis zayıf ise de bu konuda bir kaç tane zayıf hadis rivayet edilmiştir. Bunlar birbirini takviye ederler.

 

Hanefiler, Şafii, Süfyan-ı Sevri, Ahmed ve diğerleri bayram namazına yaya gitmenin müstahablığına hükmetmişlerdir. Ebu Hureyre (r.a.)'ın merfü olarak rivayet ettiği ve sahih olduğuna ititfak edilmiş olan:

 

''Namaza gelmek istediğiniz zaman yürüyerek geliniz'' hadisi de bu görüş için kuvvetli delildir. Hafız el-Iraki: 'Bu had'is umumidir. Cemaatla kılınması meşru olan vakit namazları, Cuma, bayram, küsuf ve istiska namazlarının tümünü kapsar. Sahabilerden Ömer (r.a.) ve Ali (r.a.), tabiilerden İbrahim Nehai ve Ömer bin Abdilaziz ve imamlardan Süfyan, Şafii, Ahmed ve başkaları böyle hükmedenlerdendirler. Bayram namazından dönüşte de yürümek müstahabtır...' demiştir.