SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1301 >>

DEVAM: 162- BAYRAM GÜNÜ BAYRAM NAMAZINA BİR YOLDAN GİTMEK VE BAŞKA BiR YOLDAN DÖNMEK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن حميد. حَدَّثَنَا أبو تميلة، عَن فليح بْن سليمان، عَن سعيد بْن الحارث الزرقي، عَن أبي هُرَيْرَة؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ كان إذا خرج إلى العيد رجع في غير الطريق الذي أخذ فيه.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bayram namazına çıktığı zaman geldiği yoldan başka bir yoldan dönerdi.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ahmed, Darimi ve İbn-i Hibban rivayet etti bu hadisi. Buhari de bunun benzerini Cabir (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Sa d (r.a.) ve Ebu Rafi' (r.a.)'ın hadisleri zevaid türündendir.

 

Sa'd (r.a.)'ın hadisinde geçen "Fesatit" kelimesi "Fustat'!ın çoğuludur. Kıldan mamul çadırlardır. "Belat" evde veya evin dışında döşenen taşlardır. Bir de Medine'de bir semt'in adıdır.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Hakim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ahmed, Darimi ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Buhari de bunun benzerini Cabir (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

Bu babta rivayet edilen hadisler imam olsun cemaat olsun bayram namazına giden herkesin bir yoldan gitmesi ve başka bir yoldan dönmesinin müstahablığına delalet ederler. Yolu değiştirmenin hikmeti her iki yolun ve buralarda bulunan insanlar ile cinlerin namaza giden kişi lehinde şahidlik etmesi, cemaatın uğraması ile değişik yolların bereketlenmesi ve İslam alametleri ve haşmetinin teşhir edilmesidir.