SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1410 >>

DEVAM: 196- KUDÜS'TEKİ MESCİD-İ AKSA'DA NAMAZ KILMAK HAKKINDA GELEN HADISLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن شعيب. حَدَّثَنَا يزيد بْن أبي مريم، عَن قزعة، عَن أبي سعيد، وعَبْد اللّه بْن عمرو بْن العاص؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((لا تشد الرحال إلا إلى ثلاثة مساجد: إلى المسجد الحرام، وإلى المسجد الأقصى، وإلى مسجدي هذا)).

 

Abdullah bin Amr bin el-As (r.enhuma)'dan rivayete göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir: 

 

«Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa ve benim bu Mescid'im olmak üzere mezkur üç mescid'den başka hiç bir mescid'e yolculuk edilmez.»

 

 

AÇIKLAMA: Ebu Hureyre (r.a.) ve AbduIIah bin Amr (r.a.)'ın hadislerini Kütüb-i Sitte sahibIeri ve başkaları rivayet etmişlerdir.

 

Rihal : Rahl'in çoğuludur. Rahl deve palanıdır. Şedd-i Rihal, aslında deve palanını sıkmak ve yolculuğa hazırlanmaktır. Burada yolculuğa çıkmaktan kinayedir. Hadis namaz ve ibadet için Mekke deki Mescid-i Haram'a, Medine'deki Mescid-i Nebevi'ye ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yolculuk etmenin meşruluğuna ve bunların dışında kalan mescidlere namaz kılmak için yolculuk edilmemesine delalet ediyor.

 

Mescid-i Nebevi'nin Peygamber (s.a.v.) zamanındaki kısma sonradan yapılan ilavelere şümullü olup olmadığı hususunda alimlerin görüşlerini bundan önceki babta zikretmiştik.

 

Mescid-i Haram'dan neyin kastedildiği hususundaki ihtilafı da orada zikretmiştik.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

EI-Menhel yazarı "Medine'ye gidiş" babında özetle şöyle der:

 

1- "Hadiste anılan üç mescidden başka mescidlere ibadet için yolculuk edilmesinin meşru olmadığı anlaşılıyor. El-Cüveyni'nin dediğine göre Şafii başka mescidlere ibadet için yolculuk etmenin haram olduğuna hükmetmiş, Kadı iyaz da bu kavli seçmiştir.

 

Cumhura göre cihad, ilim, ticaret v.s. din ve dünya işleri için yolculuk etmenin caizliği hakkında icma: vardır. Peygamber (s.a.v.)'in kabrini ziyaret etmek için yolculuk etmek cumhurun kaviine göre meşrudur. Hatta meşruluğunda icma' olan ve yukarıda anılan yolculuklardan evladır. Zaten kabirlerin ziyaretinin meşruluğunda ittifak vardır. Peygamber (s.a.v.) kabirlerin ziyaretini emretmiştir."

 

Peygamber (s.a.v.)'in kabrini ziyaret etmenin fazileti hakkında pek çok hadis rivayet olunmuştur. Bunların bir kaçının mealini söylemekle yetineceğim :

 

a- Eş-Şifa Fi Hukiiki'l-Mustafa'da AbduIIah bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre efendimiz:

«Kim kabrimi ziyaret ederse, onun için şefaat etmem sabit bir hak olur,» buyurmuştur.

 

b- Enes bin Malik (r.a.)'den: "Kim sevap niyetiyle Medine'de beni ziyaret ederse, o benim komşum sayılır. Kıyamet günü ona şefaat ederim." buyurulduğu rivayet olunmuştur.

 

c- Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan gelen bir rivayette de: ''Kim vefatımdan sonra beni ziyaret ederse hayatımda ziyaret etmiş gibidir.'' buyurulmuştur.

 

d- İbn-i Adiyy'in rivayet ettiği bir hadiste: "Kim Ka'be'yi ziyaret edip de beni ziyaret etmezse, bana cefa etmiş olur.'' buyurulmuştur.

 

Peygamber (s.a.v.)'in kabrini ziyaret etmenin fazileti hakkında ciltler dolusu müstakil kitapIar yazılmıştır. Hac menasiki hakkında yazılan kitaplarda bu konuda yeterli bilgi vardır. Ayrıca Şevahidü'l-Hak adlı kitap, Peygamber (s.a.v.)'in kabrini ziyaret, ondan yardım dilemek ve şefaatı gibi önemli konular için yazılmış, tavsiyeye şayan bir kitabtır.

 

NEBİ (sallallahu aleyhi ve sellem)’İN ŞEFAAT’İ VE KİM’E NASIL VERİLECEĞİNE DAİR HADİSLER İÇİN BURAYA TIKLAYIN !   

 

EI-Menhel yazarının verdiği ma'lumatın devamı:

 

2- Hadis, bu üç mescidin faziletine, diğerlerine üstünlüğüne ve onlarda kılınan namazın faziletine delalet eder.

 

Mescid-i Haram'a gitmeyi adayan kimseye bu adağın ifası gerekir. Mescid-i Nebevi veya Mescid-i Aksa'ya gitmeyi adayan hakkında Şafii'nin iki kavli var. Birisine göre bu adağı ifa etmek müstehabtır. Diğer kavline göre vacibtir, Bir çok alim de vucubuna hükmetmiştir. Malik ve Ahmed'in kavli de budur. Ebu Hanife'ye göre böyle adağın yerine getirilmesi vacib değildir.

Diğer mescidlere gitmeyi adamakla oralara gitmek vacib olmaz. Ve adak oluşmuş sayılmaz. Malikiler'den Muhammed bin Mesleme hariç, tüm alimlerin mezhebi budur.

 

Ahmed'e göre bu adağı yapana yemin kefareti gerekir. Bu üç mescidin üstünlüğünün sebebine gelince; Mescid-i Haram'daki Ka'be, müslümanların kıblesidir. Hac için oraya gidilir. Mescid-i Nebevi, Peygamber (s.a.v.)'in mescididir. Ona ikram olsun diye Allah Teala Onun mescidine özel fazilet vermiştir. Mescid-i Aksa ise, geçmiş ümmetIerin kıblesi idi. Taberani ve Bezzar'ın tahric ettikleri Ebu'd-Derda'nın merfu' bir hadisine göre Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz, diğer mescidlerde kılınan yüz bin namaza; Peygamber (s.a.v.)'in mescidinde kılınan bir namaz, diğer mescidlerde kılınan bin namaza ve Mescid-i Aksa'da kılınan bir namaz diğer mescidlerde kılınan beşyüz namaza bedeldir.