SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1545 >>

DEVAM: 35- CENAZE İÇİN AYAĞA KALKMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار، وعقبة بْن مكرم. قالا: حَدَّثَنَا صفوان بْن عيسى. حَدَّثَنَا بشر بْن رافع، عَن عَبْد اللّه بْن سليمان بْن جنادة بْن أبي أمية، عَن أبيه، عَن جده، عَن عبادة بْن الصامت؛ قَالَ: - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ إذا اتبع جنازة، لم يقعد حتى توضع في اللحد. فعرض له حبر فقال: هكذا نصنع يا محمد! فجلس رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ وقال ((خالفوهم)).

 

قال السندي: قيل إسناده ضعيف.

 

Ubade bin es-Samit (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir cenaze ile gittiği zaman; cenaze kabre indirilinceye kadar oturmazdı. Sonra bir Yahudi alimi Ona uğrayıp:

 

Ya Muhammed ! Biz böyle yaparız, dedi. Bundan sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) oturdu ve (bize): «Yahudilere muhalefet ediniz. (Oturunuz.)» buyurdu.

 

Not: Sindi: Bunun senedinin zayıf olduğu söylenmiş, demiştir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Tirmizi Tahavi, Bezzar ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerçlir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayetinde Nebiimize ait metin; "Oturunuz, onlara muhalefet ediniz.'' şeklindedir.

 

Bu hadise göre Nebi (s.a.v.) bir cenazeyi teşyi' ettiği zaman cenaze kabre indirilinceye kadar oturmazdı. Sonra onunla görüşen bir Yahudi alimi: Biz cenazeyi teşyi' ettiğimiz zaman, cenaze kabre indirilinceye kadar oturmayız. Aynen sizin gibi yaparız, demiş. Bunun üzerine Nebi (s.a.v.) artık oturmaya başlamış ve sahabilere oturmalarını, Yahudilere muhalefet etmelerini emretmiştir.

 

Hadis, cenaze kabre indirilinceye kadar ayakta durmanın neshedildiğine hükmeden alimler için bir delildir. Lakin senedinin zayıf olduğu söylenmiştir. Çünkü ravi Abdullah bin Süleyman ile babası Süleyman'ın aleyhlerinde konuşulmuştur.

 

CENAZE MEZARLIĞA GÖTÜRÜLÜNCE CEMAAT NE ZAMAN OTURUR?

 

EI-Menhel yazarı bu hususta şöyle der:

 

1- İbn-i Ömer, Ebu Hureyre, İbn-i Zübeyr, Ebu Said-i Hudri, Ebu Musa el-Eş'ari, Evzai, Ebu Hanife, arkadaşları, Ahmed ve İshak (r.a.)'e göre cenaze mezarlığa götürülünce omuzlardan indirilmedikçe veya kabre indirilmedikçe cemaat oturamaz.

 

2-Urve bin Zübeyr, Said bin el-Müseyyeb, el-Esved, Malik ve Şafii'nin dahil olduğu bir cemaata göre cenazeyi teşyi' edenler, cenazenin omuzlardan indirilmesinden önce oturmak caizdir.