SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1550 >>

38- ÖLÜYÜ KABRE SOKMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن عياش. حَدَّثَنَا ليث بْن أبي سليم، عَن نافع، عَن ابن عمر، عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ. ح وحَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن سعيد. حَدَّثَنَا أبو خالد الأحمر. حَدَّثَنَا الحجاج، عَن نافع، عَن ابن عمر، قَالَ: - كان النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ إذا أدخل الميت القبر، قال: ((بسم اللَّه. وعلى ملة رسول اللَّه)). وقال أبو خالد مرة: إذا وضع الميت في لحده قال: ((بسم اللَّه. وعلى سنة رسول اللَّه)). وقال هشام في حديثه ((بسم اللَّه. وفي سبيل الله. وعلى ملة رسول اللَّه)).

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'den: şöyle demiştir: Ölü kabre dahil edildiği zaman Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)

 بسم اللَّه. وعلى ملة رسول اللَّه buyururdu.

 

Ravi Ebu Halid bir defa demiştir ki: İbn-i Ömer (r.a.) şöyle demiştir: Ölü kabrine indirildiği zaman Efendimiz:

 بسم اللَّه. وعلى سنة رسول اللَّه buyurdu.

 

Ravi Hişam kendi hadisinde: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in şu kelimeleri buyurduğunu söylemiştir:

 بسم اللَّه. وفي سبيل الله. وعلى ملة رسول اللَّه

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ahmed, Ebu Davud ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: İbn-i Ömer (r.a.)'in bu hadisini müellif Hişam bin Ammar ile Abdullah bin Said'den iki ayrı senedIe rivayet etmiştir. Abdullah bin Said'in şeyhi Ebu Halid, İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisini iki ayrı metin halinde rivayet etmiştir Birinci metin mealen şöyledir;

 

"Ölü kabre konulduğu zaman Nebi (s.a.v.) بسم اللَّه. وعلى ملة رسول اللَّه Buyrulan bu cümlelerin manası özetle şöyledir: «Ey ölü! Seni Allah'ın adıyla indirdik. Ve Resulullah'ın yol ve dini üzerinde seni teslim ettik."

 

Ebu Halid'in bir defa yaptığı rivayet mealen şöyledir; "Ölü kabre konulduğu zaman Nebi (s.a.v.) بسم اللَّه. وعلى سنة رسول اللَّه buyurdu." Buyrulan bu cümle yukarıdaki cümlenin meali gibidir Bu cümledeki "Sünnet"ten maksad, şeriat ve yoldur.

 

Müellifin Hişam'dan rivayet ettiği sened ile zikredilen Nebi (s.a.v.)'in buyruğu şöyledir: بسم اللَّه. وفي سبيل الله. وعلى ملة رسول اللَّه: Meali şöyledir: «Seni AIlah'ın adıyla indirdik; Allah'ın yolunda ve Resulullah'ın dini üzerinde seni teslim ettik."

 

Hadis, ölünün kabre indirileceği zaman bu zikri okumanın müstehablığına delalet eder. Ta ki Allah'ın adı ve Resulünün sünneti; fitne ve korkulardan koruyucu kale gibi ölüyü korusun