SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1421 >>

DEVAM: 200- NAMAZLARDA KIYAM'IN UZUN OLMASI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا بكر بْن خلف، أبو بشر. حَدَّثَنَا أبو عاصم، عَن ابن جريج، عَن أبي الزبير، عَن جابر بْن عَبْد اللّه؛

 - قال: سئل النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: أي الصلاة أفضل؟ قال ((طول القنوت)).

 

Cabır bin Abdillah (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellern)'e: Hangi namaz efdaldir? diye sorulmuş; kendisi:

 

«Kunutu (kıyamı) uzun olan» buyurmuştur."

 

 

Diğer tahric: Müslim, Tirmizi ve Ahmed de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Alimler, bu hadisteki kunutu, kıyam ile yorumlamışlardır.

 

Bu babtaki hadisler, kıraatı uzun tutulan namazın kıraatı kısa tutulup rek'at sayısı ve dolayısıyla rüku ve secdesi çok olan namazdan efdal olduğuna delalet ediyorlar.

 

El-İraki: Kıyamı uzun tutmanın efdaliyetine ait hadislerin, cemaatla kılınması meşru olmayan nafile namaza ve tek başına kılınan farz namaza ait olarak yorumlanması açıktır. Çünkü imam farz namazıarda ve cemaatla kılınması meşru olan nafilelerde kıyam'ı hafif tutmakla memurdur. Ancak kendisine uyanlar, belirli kişiler olup, uzatmayı tercih etseler ve çocuk ağlaması gibi hafif tutmayı gerektiren bir mazeret ortaya çıksa, kıraatı uzatmakta beis yoktur, demiştir.

 

Hanefiler ve Şafiiler, bu babtaki hadisleri delil göstererek: Nafile namazlarda kıyamı uzun tutmak, çok rüku' ve secdeden efdaldir, derler.

 

Tirmizi: Alimler bu hususta ihtilaf etmişlerdir. Bazılarına göre kıyamı uzun tutmak, çok rükü. ve secde etmekten efdaldir. Bazılarına göre bunun aksine çok rükü. ve secde, kıyamı uzun tutmaktan efdaldir. Ahmed bin Hanbel demiştir ki: Bu hususta Nebi (s.a.v.)'den iki hadis rivayet olunmuştur: Yani hem kıyamı uzun tutmanın efdaliyeti hakkında hadis vardır. Hem de çok rüku. ve secde etmenin faziletine ait hadis vardır. Bu sebeple bir hüküm beyan etmemiştir. İshak ise şöyle demiştir: Gündüz kılınan nafilede rüku. ve secdenin çok yapılması efdaldir. Geceleyin kıyamı uzun tutmak efdaldir. Ancak her gece belli bir hizbi olan kimse, namazda o hizbini zaten okuyacak ve kıyamı uzun tutacak. Bunun yanında çok rüku. ve secde etmesi efdaldir, derim Çünkü bu da onun için yeni bir kazanç olmuş olur, demiştir.