SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1424 >>

DEVAM: 201- ÇOK SECDE ETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا العباس بْن عثمان الدمشقي. حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم، عَن خالد بْن يزيد المري، عَن يونس بْن ميسرة بْن حلبس، عَن الصنابحي، عَن عبادة بْن الصامت؛

 - أنه سمع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول ((ما من عَبْدُ يسجد لله سجدة إلا كتب اللَّه له بها حسنة، ومحا عنه بها سيئة، ورفع له بها درجة. فاستكثروا من السجود)).

 

فِي الزَوائِد: إسناد حديث عبادة ضعيف، لتدليس الوليد بْن مسلم.

 

Ubade bin.es-Samit (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işitmiştir :

 

«Allah'a bir secde eden hiç bir kul yoktur ki, Allah ona o secde ile bir hasene yazmasın, onun bir günahını silmesin ve onu o secde ile bir derece yükseltmesin. Artık çok secde ediniz.»

 

Not: Ravi el-Velid bin Müslim'in tedlisciliği nedeniyle Ubade (r.a.)'ın hadisinin zayıflığı Zevaid'de bildirilmiştir.

 

Bu hadis zevaid türündendir.

 

AÇIKLAMA: Şevkani, en-Neyl'de: Bu hadis, çok secde etmenin matlub olduğuna delalet eder. Buradaki secdeden maksat, namaz içindeki secdedir. Yani: Bol namaz kıl ki bol secde edesin. Çok secde etmeye teşvikte bulunmanın sebebi, Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edilen şu mealdeki hadistir:  "Kul’un Rabb'ine en yakın olduğu hal, kulun secdede olduğu haldir.»

 

Nevevi böyle demiştir. Bu hadis, secdenin kıyamdan ve namazın diğer rükünlerinden efdal olduğunu söyliyenler için delildir, demiştir.

 

Tirmizi ve Beğavi'nin anlattıklarına göre içlerinde AbduIIah b. Ömer (r.a.)'in bulunduğu bir cemaat, çok secde etmenin kıyarnı uzatmaktan efdaI olduğunu söylemiştir. Maliki mezhebinde iki kavil vardır. Bir kavle göre kıyamı uzatmak efdaldir. Diğerine göre çok secde etmek efdaldir. Kıyamı uzatmanın efdaliyetine aİt gerekli bilgi bundan önceki babta verilmiştir.

 

Şevkani: Bu babta rivayet edilen hadisler, çok secdenin kıyamı uzatmaktan efdal olduğuna delalet etmezler. Hak olanı, kıyamı uzatmanın efdaliyetidir. Çünkü çok rüku ve secde edilmesine ait hadislerde: ''Efdaldir (= Yani daha faziletlidir.)'' ifadesi yoktur. Sadece fazileti belirtilmiştir. Fakat kıyamın uzatılmasına ait hadislerde: "Efdaldir (= daha faziletlidir.)" ifadesi kullanılmıştır, demiştir.

 

 

BU BABTAKİ HADİSLERDEN ÇIKARILAN FIKIH HÜKÜMLERİ :

 

1- Çok secde etmek tavsiye edilmiştir. Bu secdeden maksadın! namaz içindeki secde olduğu yukarıda belirtilmiştir.

2- Kulun yaptığı her secdeye karşılık Allah onun mertebesini bir derece yükseltir, bir günahını siler ve ona bir hasene yazar.