SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1435 >>

DEVAM: 1- HASTA ZİYARETİ HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشر، عَن مُحَمَّد بْن عمرو، عَن أبي سلمة، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((خمس من حق المسلم على المسلم: رد التحية، وإجابة الدعوة، وشهود الجنازة، وعيادة المريض، وتشميت العاطس إذا حمد اللَّه)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات. والحديث بهذا الوجه في الصحيحين، لكن بغير هذا السياق.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«(Şu) beş şey müslümanın müslüman üzerindeki hakkındandır: Selamı reddetmek (= Selamı selamla karşılamak), davete icabet etmek, cenazede hazır bulunmak, hastayı ziyaret etmek, aksıranı Allah'a hamd ettiği zaman teşmit etmek  (ona rahmet dilemek).»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun isnadı sahih ve ricalı sika zatlardır. Hadis, Buhari ve Müslim'de mevcuttur. Lakin ifadesi değişiktir.

 

AÇIKLAMA:  Notta belirtildiği gibi Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisinin benzeri Buhari ve Müslim'de mevcuttur. Müslim'deki metin şöyledir:

 

«Beş şey müslüman için din kardeşi üzerinde vacibtir. Selamı reddetmek (almak), aksıranı teşmit etmek, davete icabet etmek, hastayı ziyaret etmek ve cenazelere gitmek.»

 

Bu hadiste anılan haklardan selamı reddetmek, yani selam verene: "Aleykümü's-Selam" diye cevap vermek vacibtir. Diğerlerinin hükmü daha önce anlatıldı.