SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1584 >>

52- YANAKLARI DÖVMEK VE YAKALARI YIRTMAK'TAN NEHİY HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع. ح وحَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد، وعبد الرحمن، جميعا عَن سُفْيَان، عَن زبيد، عَن إبراهيم، عَن مسروق. ح وحَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد وأبو بكر بْن خلاد. قالا: حَدَّثَنَا وَكِيع. حَدَّثَنَا الأعمش، عَن عَبْد اللّه بْن مرة، عَن مسروق، عَن عَبْد اللّه؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((ليس منا من شق الجيوب وضرب الخدود، ودعا بدعوى الجاهلية)).

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«Ölüler için (eli ile) yanaklarını (yüzünü) döven, yakalarını yırtan ve cahiliyyet adeti üzere dua eden kimse biz'den değildir.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Tirmizi de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Cüyüb: "Ceyb"in çoğuludur. Ceyb, yaka demektir. Şak: Yarmak, ayırmak gibi manalara gelir. Burada yırtmak diye terceme ettik. EI•Menhel yazarı ile Tuhfe yazarına göre burada yakaları şak etmekten maksad, elbisenin yakasını tutup, aşağıya kadar açmak ve benzeri hareketlerdir.

 

Hudud: "Had"in çoğuludur. Haddın asıl manası yanaktır. Ölü için yüzünü dövenler ekseriyetle yanaklarını dövdükleri için bu kelime zikredilmi9tir. Esas maksad yüzdür. Çünkü. yanaklarını değil de yüzünün herhangi bir tarafını dövmek de bu yasağa dahildir.

 

"CahiIiyye adeti üzere dua'' dan. maksad, ağlarken söylenmesi dinen caiz olmayan ve cahiliyyet devri insanlarının dedikleri: "Öldüm, helak oldum, mahvoldum ... " gibi sözleri söylemektir.

Bu hareketler, Allah'a karşı açık bir isyan ve hükmüne rıza göstermemek mahiyetini taşıdığı için yasaklanmıştır Hadis, bu tür hareketlerin haramlığına delillet eder.

 

Hadiste anılan hareketlerde bulunanlar ıçın buyurulan; «...biz'den değildir.» ifadesine gelince; Bundan maksad, böyle yapanlar, bizim sünnet ehlimizden ve mükemmel yolumuzun yolcularından değildir. Gaye, tehdit ve bu tür hareketlerin önlenmesidir. Nasıl ki çocuğunu azarlıyan baba: Ben senden değilim, sen de benden değilsin, der. Yani; Sen benim yolumda değilSin demek ister. Hadisteki jfadeden maksad; böyle yapanın dinden çıkarılması hükmü degildir Ama bile bile bu hareketleri helal gören veya kader'e karşı çıkarak Allah'a kızan kimse dinden çıkar.

 

İbnü'l-Münzir  Mezkur ifadeden maksad; Bu tür hareketlerde bulunanları terk etmek, onlardan yüz çevirmek ve onlarla olan münasebeti kesmektir. Ta ki bu cezayla te'dib edilip, İslam'ın çirkin gördüğü bu hareketleri bıraksınlar, demiştir.

 

Süfyan'dan nakledildiğine göre kendisi bu ifadeyi te'vil etmekten hoşlanmazdı ve: Daha çok etkili olması için yorumdan sakınmak uygun olur, derdi.