SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1598 >>

DEVAM: 55- MUSİBET ÜZERİNDE SABRETMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. أَنْبَأَنَا عَبْدُ الملك بْن قدامة الجمحي، عَن أبيه، عَن عمر بْن أبي سلمة، عَن أم سلمة؛

 - أن أبا سلمة حدثها أنه سمع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول ((ما من مسلم يصاب بمصيبة فيفزع إلى ما أمر اللَّه به، من قوله: إنا لله وإنا إليه راجعون. اللهم! عندك احتسبت مصيبتي، فأجرني فيها، وعوضني منها أجره اللَّه عليها، وعاضه خيراً منها)).

قالت: فلما توفي أبو سلمة ذكرت الذي حَدَّثَني عَن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. فقلت: إنا لله وإنا إليه راجعون. اللهم! عندك احتسبت مصيبتي هذه. فأجرني عليها. فإذا أردت أن أقول: وعضني خيراً منها، قلت في نفسي: أعاض خيراً من أبي سلمة؟ ثم قلتها. فعاضني اللَّه مُحَمَّدا صلى اللَّه عليه وسلم. وآجرني في مصيبتي.

 

’.....Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Ebu Seleme (r.a.), kendisine şu hadisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittiğini anlatmıştır: «Hiçbir müslüman yoktur ki, başına bir musibet gelir ve söylemesini Allah'ın emrettiği

 

إنا لله وإنا إليه راجعون. اللهم! عندك احتسبت مصيبتي، فأجرني فيها، وعوضني منها أجره اللَّه عليها، وعاضه خيراً منها

 

''Hepimiz Allah'ın mülkü ve yaratıklarıyız. Ve hepimiz ancak O'na dönücüleriz. Allah'ım! Bu musibetimin ecrini ancak senin katından dilerim. Artık o musibet hususunda bana ecir ver. Ve bu musibetten dolayı (kaybettiğim ni'metin daha hayırlısını) ondan bedel olarak bana ver.''  duasını hemen okusunda Allah o musibet üzerinde ona ecir vermesin. Ve o musibet dolayısıyla kaçırdığı ni'metten daha iyisini bedel olarak vermesin. »

 

Ümmü Seleme (r.anha) demiştir ki: (kocam) Ebu Seleme (r.a.) ölünce bana anlattığı Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hadisini hatırladım ve;

 

إنا لله وإنا إليه راجعون. اللهم! عندك احتسبت مصيبتي هذه. فأجرني عليها

 

=''Şüphesiz biz Allah'ın mülkü ve yaratıklarıyız. Ve şüphesiz hepimiz ona dönücüleriz. Allah'ım! bu musibetimin ecrini senin katından dilerim. Artık bu musibetin üzerine bana ecir ver. dedim ve: وعضني خيراً منها =''Ve bu musibetten dolayı kaçırdığım kocam'dan vedel olarak daha iyi bir koca ver.'' demek istediğim zaman, içimde, Ebu Seleme (r.a.)'den daha iyi bir koca bedel olarak bana verilecek (mi?) dedim. Sonra o (dua)nın mezkur cümlesini okudum. Bilahere Allah, Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i:

 

Ebu Seleme (r.a.)'den bedel olarak bana nasib etti.  Ve musibetim hususunda benim ecrimi verdi.

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadisi benzer lafızlarla Müslim de müteaddit senedlerle rivayet etmiştir. Hadis bir müslümanın başına bir musibet geldiği zaman, hadisteki duayı derhal okumasını tavsiye ediyor. Ve bunu ihlaslı olarak okuduğu zaman Allah Teala'nın Ona o musibetin ecrini vereceğini ve o musibet dolayısıyla kaçırdığı nimet yerine daha iyisini vereceğini müjdeler. Ümmü Seleme (r.anha) , Ebu Seleme (r.a.)'in eşiydi. Ebu Seleme (r.a.)'in vefatından sonra yaptığı bu dua bereketiyle Allah Teala Ona Resul-i Ekrem (s.a.v.) ile evlenme şerefini nasip etti. 1447 nolu hadiste bu konu ile ilgili kısa bilgi var.

 

Hadisteki; 'İnna lillahi ve inna ileyhi raciun' cümlesi, Bakara suresinin 156. ayetine işarettir. Aynı cümle bu ayette geçmektedir. Tam ayetin ve ondan önceki ayet ile onu takip eden ayetlerin meali şöyledir:

 

Çaresiz biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenleri!  --- - Onlar başlarına bir musibet geldiği zaman: "Biz Allah'a aidiz ve sonunda O'na döneceğiz." derler. --- - İşte onlar var ya, Rablerinden, mağfiretler ve rahmet onlaradır. İşte hidayete erenler de onlardır. [Bakara 155,156,157]