SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1609 >>

DEVAM: 58- SIKT (=Düşük Çocuk) MUSİBETİ BAŞINA GELEN HAKKINDAKİ HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن هاشم بْن مرزوق. حَدَّثَنَا عبيدة بْن حميد. حَدَّثَنَا يحيى بْن عبيد اللَّه، عَن عبيد اللَّه بْن مسلم الحضرمي، عَن معاذ بْن جبل،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال: ((والذي نفسي بيده! إن السقط ليجر أمه بسرره إلى الجنة، إذا احتسبته)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده يحيى بْن عبيد اللَّه بْن موهب، وقد اتفقوا على ضعفه.

 

Muaz bin Cebel (r.a.)'den rivayet'e göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«Nefsim, kudret elinde olan (Allah)'a yemin ederim ki sıkt'ın annesi ecir talebiyle düşük çovuğun musibetine sabrettiği zaman şüphesiz sıkt annesini kendi sereriyle cennet'e çeker. »

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Yahya bin Ubeydillah bin Mevhib bulunur. Alimler, onun zayıflığı Üzerinde ittifsk etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu babta rivayet edilen hadisler Zevaid türündendirler.

 

Sılrt: Düşük çocuk, demektir. Asgari doğum süresi olan altı ayı doldurmadan doğan çocuğa sıkt denilir. Hadis, bu durumda doğan çocukların baba ve annelerinin başlarına gelen bu musibete sabrettikleri takdirde sıkt'ın onlara şefaatçı olacağını bildiriyor.

Serer: Doğumdan sonra ebenin göbekten kestiği parçadır. Murağama: Mücadele ve münakaşa demektir. Ebu Ali'nin beyanına göre çekişme ve kızışma denir Sıkt.'ın Allah ile çekişmesi.

kızışması ve mücadele etmesinden maksad, baba ve annesinin cehennemden kurtarılarak cennetlik olmaları için Allah katında israrla şefaat etmesidir.

 

Sıkt'ın baba ve annesini göbeginden kesilen parça ile çekip götürmesi mecazidir. Manevi bir bag ile aralarında kurulacak irtibatta ve sıkt'ın öncülügünde baba ve annesinin cennete götürülmesi kastedilmiş olabilir. Veyahut Allah Teala, serere başka bir şekil verir ve yeni şekil alarak sarılıp baba ve annesini cennete götürür