SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1624 >>

DEVAM: 64- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN (SON) HASTALlĞININ ANLATILMASI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن الزهري، سمع أَنَس بْن مَالِك يقول: آخر نظرة نظرتها إلى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، كشف الستارة يوم الاثنين. فنظرت إلى وجهه كأنه ورقة مصحف والناس خلف أبي بكر في الصلاة. فأراد أن يتحرك فأشار إليه أن اثبت. وألقى السجف. ومات في آخر ذلك اليوم.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e baktığım son bakış pazartesi günü perdenin kaldırılması (ile) oldu. Perde kaldırılınca mubarek yüzüne baktım. Sanki mushaf'ın  yaprağıydı. Cemaat de Ebu Bekr (r.a.)'ın arkasında namazdaydı. Ebu Bekir (r.a.) O'nun geleceğeni sanarak çekilmek istedi. Fakat Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ona: «Yerinde dur. » diye işaret buyurdu. Ve perdeyi indirdi. O günün sonunda vefat etti.

 

 

AÇIKLAMA: Aişe (r.anha)'nın yukardaki hadislerini Buhari de rivayet etmiştir  1621 nolu hadiste Nebi (s.a.v.)'in kızı Fatima'ya: «Benim ehl-i Beytimde ilk olarak sen benim yanıma geleceksin.» buyurduğu belirtilmiştir Bu haber, Nebi (s.a.v.)'in bir mucizesi idi. Fatima (r.anha) Nebi (s.a.v.)'den sonra ancak altı ay yaşamış ve Ehl-i Beyt'den ilk vefat eden O olmuştur. Enes (r.a.)'in hadisinde Nebi (s.a.v.)'in mübarek yüzü Enes (r.a.) tarafından mushaf yaprağına benzetiimiştir. Nevevi: Bu benzetme ile Nebi (s.a.v.)'in mübarek yüzünün güzelliği, nurluIuğu ifade edilmek istenmiş, demiştir. Sindi: Nevevi'nin zikrettiği hususlara ilaveten Nebi (s.a.v.)'in mübarek yüzünün muhabbet ve azametinin, gönüllerde Mushaf yaprağına duyulan muhabbet ve saygı gibi kökleştiğini ifade eder. Eğer gönüllerdeki muhabbet ve saygı durumu olmamış olsaydı Mushaf yaprağının benzetmeye esas alınmasının hikmeti kalmazdı, demişt.ir.

 

Buhari'nin Enes (r.a.)'den olan rivayetine göre Ebu Bekir (r.a.) Nebi (s.a.v.)'in yerine üç günde on yedi vakit namaz kıldırmıştır. Bu onyedi vakit, Cuma gecesi yatsı namazından, vefat günü sabah namazına kadar hesaplanmıştır. Bu hesaba göre Nebi (s.a.v.)'in son kıldırdığı namazın akşam namazı olması gerekir.