SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1696 >>

DEVAM: 23- SEHUR YEMEĞİNİ GECİKTİRMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا يحيى بْن حكيم. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد، وابن أبي عدي، عن سليمان التيمي، عَن أبي عثمان النهدي، عَن عَبْد اللّه بْن مسعود؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال: ((لا ينمعن أحدكم أذان بلال من سحوره. فإنه يؤذن لينتبه نائمكم، وليرجع قائمكم. وليس الفجر أن يقول هكذا. ولكن هكذا، يعترض في أفق السماء)).

 

Abdullah bin Mes'ud (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Bilal'ın ezanı, herhangi birinizi sahur yemeğini yemekten alıkoymasın. Çünkü O, uyuyanınız uyansın ve gece ibadetine kalkmış olanınız (istirahatına veya ihtiyaçlarına) dönsün diye ezan okur. Fecir, aydınlığın şöyle çıkması değil, semanın ufkunda yaygın olarak şöyle çıkmasıdır.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi hariç Kütüb-i Sitte sahipleri ve Ahmed bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, sahur yemeğini geciktirmenin meşruluğuna delildir. Ve Bilal (r.anh)'ın şafak'tan önce sabah ezanını okuduğunu bildirir. Seher vakti uykuda olanlar ve gece namazına kalkmış olanlar bulunurdu. Gece namazına kalkmış olanlar Bilal (r.anh)'ın ezanıyla fecr'in yaklaştığını anlayarak ibadetIerine ara verirlerdi. Sabah namazına neşe ve kuvvetle kalkmak için biraz istirahat ederlerdi. Veya sair ihtiyaçlarını giderirlerdi. Seher vaktine kadar uyanmamış olanlarda Bilal (r.anh)'ın ezanıyla uyanarak gece ibadetini yapar, salıur yemeğini yer ve sabah namazına hazırlanırdı. Peygamber (s.a.v.), Bilal (r.a.)'in ezanından yararlanan iki grubun durumunu bildirmiş ve hadisin bundan sonraki kısmında fecr-i kazib (yalancı fecir) ve fecr-i sadığa (hakiki fecr'e) işaret buyurmuştur. Fecri kazib, hakiki fecir'den bir süre önce görüıür. Bu fecrin doğu ufkundan ve fecir yerinden sema'nın ortasına doğru uzanan ve biraz sonra kaybolan bir aydınlıktır. Fecr-i sadık ise, doğu ufkunda ve ufuğa paralel olarak dağılıp yayılan ve belirdikten sonra kaybolmayan bir aydınlıktır. Bu fecr'in doğmasıyla gece bitmiş ve şer'i gündüz başlamış olur. Fecr-i sadık'tan sonra sabah namazı kılınabilir.