SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1704 >>

DEVAM: 27- ORUÇ TUTMAK İSTEDİĞİ HALDE CÜNÜB OLARAK SABAHLAYAN ADAM HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نمير، عَن عبيد اللَّه، عَن نافع؛ قَالَ: - سألت أم سلمة عَن الرجل يصبح، وهو جنب يريد الصوم؟ قالت: كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يصبح جنباً من الوقاع، لا من احتلام، ثم يغتسل ويتم صومه.

 

Nafi' (r.a.)'den: Şöyle demiştir: Oruç tutmak isteyip cünüb olarak sabahlayan adam'ın durumunu (Efendimizin eşi) Ümmü Seleme (r.anha)'ya sordum. Dedi ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihtilam'dan değil, eşine yaklaşmaktan dolayı cünüb olarak sabahlardı, sonra boy abdestini alır ve orucunu tamamlardı.

 

 

Diğer tahric: Bu ve önceki hadisi, Buhari, Müslim, Malik, Ebu Davud, Nesai ve Tahavi, manayı etkilemeyen benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisler, cünüb olarak sabahlayan'ın orucunun sahih olduğuna ve kaza etmenin gerekmediğine delalet ediyorlar. Gece vuku bulan cünüblük hali, ister aileye yaklaşmaktan olsun, ister başka şekilde olsun farketmez. Bu hususta farz oruç ile nafile oruç aynıdır Guslün, kasden veya unutarak şafak'tan sonraya bırakılması neticeyi değiştirmez. Ancak fecirden önce gusletmek efdaldir. Peygamber (s.a.v.) fecirden sonraya bırakılabileceğini açıklamak için geciktirmiştir. Bir çok sahabi ve tabii ile dört mezheb imamı ve diğer alimler böyle hükmetmişlerdir. Hatta Nevevi: Bu hususta icma' oluşmuştur, demiştir. Cumhur'un görüşüne aykırı görüş beyan edenlerin görüşlerini Ebu Hureyre (r.anh)'in hadisi bahsinde izah etmiştim. Tekrarlamaya gerek görmüyorum.

 

Ümmü Seleme (r.anha)'nın hadisindeki "İhtilamdan değil, eşine yaklaşmaktan dolayı. ....'' ifadesini Ümmü Seleme (r.anha) durumun iyice aydınlatılması için kullanmıştır. Çünkü ihtilam, şeytandandır. Peygamber (s.a.v.) ise Şeytanın etkisinden korunmuştur. Mamafih uykuda birşey görmeden meninin gelmesine de ihtilam denilir. Ki bu nevi ihtilam, Peygamberler hakkında caizdir.