SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1711 >>

DEVAM: 30 - PEYGAMBER (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN ORUCU HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن جعفر. حَدَّثَنَا شعبة، عَن أبي بشر، عَن سعيد ابن جبير، عَن ابن عباس؛ قَالَ:

 - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يصوم حتى نقول: لا يفطر. ويفطر حتى نقول: لا يصوم. وما صام شهراً متتابعا إلا رمضان، منذ قدم المدينة.

 

ibn-i Abbas (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bazı aylarda o kadar oruç tutardı ki biz: Oruç tutmayı bırakmıyacak, derdik. Ve bazı aylarda oruç tutmayı o kadar bırakırdı ki, biz: Oruç tutmayacak derdik. Medine'ye teşrif ettiği zamandan beri Ramazan hariç hiç bir ayı devamlı oruçla geçirmemiştir.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Buhari, Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadislerden anlaşılıyor ki Peygamber (s.a.v.) Ramazan hariç yılın bütün aylarından Şaban'da çok oruç tutardı. Tamamına yakın çoğunu oruçla geçirirdi. Ve Ramazan'dan başka hiç bir ayın tamamını oruçla geçirmezdi. Şaban ayının tamamını oruçla geçirdigine dair Aişe (r.anha)'nın Şaban orucu babında geçen 1649 nolu hadisiyle Ümmü Seleme (r.anha)'nın 1648 nolu hadisi, Şaban ayının tamamına yakın, çoğu anlamına yorumlanır.

 

Bu babtaki hadislerin zahirine göre Peygamber (s.a.v.) Ramazan ve Şaban'dan başka aylarda bazen ard arda oruç tutardı. Fakat el-Hafız el-Fetih'te şöyle der: Yani Peygamber (s.a.v.)'in nafile oruç tutma hususundaki hali değişikti. Bazen ayın ilk günlerinde, bazen ayın ortalarında, bazen de ayın sonlarında oruç tutardı. Artık ayın muhtelif zamanlarında O'nu oruçlu görmek mümkündür. Maksad, Onun ard arda oruç tuttuğunu ifade etmek değildir.