SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1716 >>

DEVAM: 33- ŞEVVAL AYINDAN ALTI GÜN ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن نمير، عَن سعد بْن سعيد، عَن عمر بْن ثابت، عَن أبي أيوب؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من صام رمضان ثم أتبعه بست من شوال، كان كصوم الدهر)).

 

Ebu Eyyub (el-Ensari) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim Ramazan orucunu tutar, sonra bunun arkasında Şevval'dan altı gün oruç tutarsa, onun tutmuş olduğu oruç, yıl boyunca tutulan oruç gibidir.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi, Ahmed, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Beyhaki ve Darimi de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Sevban (r.a.)'ın hadisi (1715) Zevaid türünden olup, notta belirtildiği gibi, İbn-i Hibban'ın sahihinde de rivayet edilmiştir. Darimi de bunun benzerini rivayet etmiştir. EI-Menhel yazarının beyanına göre bu hadisin benzeri Ebu Hureyre, Cabir, Bera' bin Azib, İbn-i Abbas ve Aişe (r.anhum)'den de rivayet edilmiştir.

 

Ebu Eyyub (r.a.)'ın yukarıdaki hadisine göre Ramazan orucundan sonra Şevval ayından altı gün oruç tutan kimse, bütün yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanır. Çünkü Ramazan ayı orucu, on kat artmakla on aylık oruca tekabül eder. Şevval altı günlük orucu da altmış günlük oruca denk gelir ..

 

Sevban (r.a.)'ın hadisinin zahirine göre Ramazan'dan sonraki altı günlük orucun Şevval ayı içinde olması şart değildir. Bu hadiste anılan ayet-i kerime, her iyiliğin on katının verilecegini hükme bağlamıştır. Ramazan orucundan ayrı olarak Şevval'in dışında bile altı gün oruç tutulunca, bu ayetin hükmü gereğince onun orucu, bütün yılın orucuna tekabül eder. Fakat hadisteki: « ... bayramdan sonra ... » tabiri, Şevval ayını hatırlatır. Ebu Eyyub (r.anh)'ın hadisinde de "Şevval' kaydı mevcuttur. Şu halde bir an önce yıllık orucun sevabını elde etmek için Ramazan'ı takib eden Şevval ayında bu altı günlük oruç tutulmalıdır.

 

EI-Menhel yazarı, Ebu Eyyub (r.a.)'ın hadisini açıklarken özetle şöyle der: "Hadisin manası şudur: Her yıl Ramazan orucuna. ve Şevval'in altı günlük orucuna devam eden kimse, ömür boyunca oruç tutmuş gibi olur. Ve bir yıl Ramazan orucunu ve Şevval'in altı günlük oruçunu tutan bir kimse, o yıl boyunca oruç tutmuş gibidir.

 

Bu hadis, Şevval'in altı günlük orucunun müstehablıgına delalet ediyor. Şafii, Ahmed, Davud ve bir cemaat böyle hükmetmişlerdir. Şevval orucunun meşruiyetindeki hikmet şudur: Bu oruç, farz namazlara bağlı sünnetler'e benzer.

 

Sünnet namazlar, farz namazdaki bazı noksanlıkları tamir ettiği gibi, Şevval orucu, Ramazan orucundaki bazı kusurları onarır. Şafiilere göre bayramın ikinci günü ve aralıksız olarak tutulması daha sevabtır. Şayet aralıklı veya Şevval'ın diğer bölümlerinde tutulursa yine sünnet hasıl olur. Ahmed'e göre fazilet yönünden aralıklı veya aralıksız tutulması farketmez.

Ebu Hanife, Malik ve Ebu Yusuf, Şevval'in altı günlük orucunu, mekruh saymışlardır Ta ki halk, bunun vacibliğine İnanmasın. Malik, el-Muvatta'da: ilim ve Fıkıh ehlinden, Şevval'in altı günlük orucunu tutan hiç kimseyi görmedim. Seleften kimsenin tuttuğuna dair herhangi bir bilgiye rastlamadım. ilim ehli, cahillerin Ramazan'dan olmayan orucu Ramazan'a ekleyerek bid'at çıkarmalarından korkarak bu orucu mekruh saymışlar, demiştir. Lakin Hanefi ve Maliki mezhebIerine mensub Fıkıhçılar, Şevval'in bu orucunu aralıklı tutmayı mendup saymışlar ve aralıksız tutulmasının mekruh olmadığı görüşünü seçmişlerdir. Ancak Ebu Yusuf bunda muhalif kalmıştır. Bu fıkıhçılar, Ebu Hanife ile Malik'in yukarıdaki kerahet sözlerini Şevval orucuna bayramın ikinci günü başlayıp ara vermeden tutma haline yorumlamışlardır. Şu halde eğer bayramın ikinci gününden sonra ve aralıklı olarak tutulursa kerahet yoktur. Veya bu hadisler, bu iki imama ulaşmamış yahut ulaşmış ama onlarca sabit görülmemiştir.