SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1718 >>

DEVAM: 34- ALLAH YOLUNDA BİR GÜN ORUÇ TUTMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا أنس بْن عياض. حَدَّثَنَا عَبْد اللّه بْن عَبْدُ العزيز الليثي، عَن المقبري، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((من صام يوما في سبيل اللَّه، زحزح اللَّه وجهه عَن النار سبعين خريفاً)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah Onun vücudunu cehennem ateşinden yetmiş yıl uzaklaştırır.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi, Nesai de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadislerdeki « ... Allah yolunda ... » ifadesinden maksad, cihad hali kastedilmiş olabilir. Ancak şu varki savaşta düşmana karşı daha güçlü olmak için oruç tutmamak daha efdaldir. Eğer bu ifade bu manada yorumlanırsa şöyle cevap verilecek: Oruç tutmayla zayıf düşen gazinin oruç tutmaması ve oruçtan etkilenmiyen gazinin tutması efdaldir.

 

" ... Allah yolunda ... » ifadesi, sırf Allah rızası ve ihlaslı anlamında yorumlana bilir.

 

Mahir: Allah yolunda olmak sırf savaş meydanında olmaz, ilim tahsili ve bununla ilgili uğraşlar, tebliğ, hayr'a aracılık ve daha bir çok örnek Allah yolunda meşakkat ve mesai demektir. Hem bunlarla uğraşıp hem oruç tutmak ta İnşaallah sözkonusu hadis'in kapsamına girer.

 

En doğrusunu Allah bilir.

 

Harif: Bu kelimenin asıl manası güz mevsimidir. Burada yıl manasında kullanılmıştır. Yani yetmiş yıllık mesafe Cehennemden uzaklaştırılır. Bu ifade, çok uzaklaştırmadan kinayedir.