SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1720 >>

DEVAM: 35- TEŞRİK GÜNLERİNİN ORUCUNDAN NEHİY HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة، وعلي بْن مُحَمَّد. قالا: حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن سُفْيَان، عَن حبيب بْن أبي ثابت، عَن نافع بْن جبير بْن مطعم، عَن بشر بْن سحيم؛ - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ خطب أيام التشريق فقال ((لا يدخل الجنة إلا نفس مسلمة. وإن هذه الأيام أيام أكل وشرب)).

 

فِي الزَوائِد: رواه ابن خزيمة في صحيحه. قال السندي: يريد، فالحديث صَحِيْح.

 

Bişr bin Suhaym (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) teşrik günlerinde hitabede bulunarak: «Cennete müslüman kişiden başkası giremiyecektir? Ve şüphesiz bu günler, yeme ve içme günleridir.» buyurdu."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir:' Bu hadisi İbn-i Huzeyme kendi sahihinde rivayet etmiştir. Sindi: Yani hadis sahihtir, demiştir.  

 

AÇIKLAMA: İki hadis de Zevaid türündendir.  Bu hadisler, teşrik günlerinde oruç tutmanın yasaklığına delalet ediyorlar. Bu günlerde oruç tutmanın yasaklığı hakkında Malik, Ebu Davud,.ibn-i Huzeyme, Hakim, NesaI, Tirmizi, Beyhaki ve başkalarının rivayet ettikleri müteaddit hadisler de vardır.

 

Teşrik günlerine Mina günleri denilmesinin sebebi, hacıların bu günleri Mina'da geçirmeleridir

Teşrik günlerinde oruç tutma hakkında alimlerin görüşlerini

 

el-Menhel yazarı şöyle nakleder:

"1- AlI b. Ebi Talib (r.anh), el-Hasan, Ata', el-Leys, Ebu Hanife, Onun arkadaş)arı, İbnü'l-Münzir ve Şafii mezhebinin meşhur kavline göre teşrik günlerinde hiç kimse oruç tutamaz.

 

2- Malik, Evzai, İshak ve Kadim kavline göre Şafii: Temettu' haccını yapıp kurban kesemeyen ve ZiLhicce'nın Kurban bayramından önceki günlerinde temettu' dolayısıyla üç günlük orucu tutamıyan kişi, teşrik günlerinde oruç tutabilir. Bundan başkası tutamaz, demişlerdir. Aişe, AbduIlah b. Ömer ve Urve b. Zübeyr (r.anhum)'un kavli de budur."

 

EI-Menhel yazarı, bunların delillerini zikretmiştir İstiyenler oraya müracaat edebilirler.