SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1813 >>

DEVAM: 15- AT VE KÖLE ZEKATı BABI

 

حَدَّثَنَا سهل بْن أبي سهل. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن أبي إِسْحَاق، عَن الحارث، عَن علي،

 - عَن النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم؛ قال: ((تجوزت لكم عن صدقة الخيل والرقيق)).

 

Ali (bin Ebi Talib) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Sizin için at ve köle zekatından vazgeçtim »

 

 

Diğer tahric: Bunu sünen sahipleri ve Tahavi rivayet etmişlerdir

 

AÇIKLAMA: Bu hadisler at ve kölenin zekata tabi mallardan olmadığına delalet ederler. Bu husustaki alimlerin görÜşü şöyledir: Ticaret malı olarak alınıp satılan at ve köle alimlerin ittifakı ile zekata tabidir Yalnız Zahiriyye mezhebi mensupları bu hadislerin zahirine bakarak muhalif kalmışlardı!'

 

Binek atının ve hizmetçi kölenin zeket'a tabi olmadıgı hususunda da ittifak vardır.

Bu iki gaye dışında edinilen köleler ve atlar hakkındaki alimlerin görüşleri şöyledir.

 

1. Malikiler, Şafiiler, Hanbeliler. Hanefiler'den Ebu Yusuf ile Muhammed; atlarda ve kölelerde zekat yoktur Ali bin Ebi Talıb.İbni Ömer, Şa'bi, Ata', Hasen-i Basri, Ömer bin Abdülaziz ve bir çok ilim adamlarının kavli de budur Allah çümlesinden razi olsun. Bunların delilleri burdaki hadislerdir

 

2. Ebu Hanife, Züfer, Hammad bin Ebi Süleyman ve Zeyd bin Sabit (r.a.)'a göre, kırda otlayan ve dölü alınmak için erkegi ile dişisi karışık olan atlar zekata tabidir Artık sahibi dilerse yuvarlak hesap her at için bir dinar (bir miskal altın) verir. Dilerse atlarının degerini tesbit ederek her 200 dirhem için 10 dirhem veya her 20 miskal için yarım miskal verir.

 

Ebu Hanife'nin meşhur kavline göre; atlnr için nisap durumu yoktur Yani kaç tane olursa olsun zekatı çıkarılır. Meşhur olmayan bir kavIine göre atların nisabı üç vey{ı beş adettir.

       

Atların tamamı erkek veya tamamı dişi olursa bunların zekata tabi olup olmadığı hususunda Ebu Hanife'den iki rivayet vardır. Kuvvetli olan rivayete göre tümü dişi olanların zekata tabi olması ve tamamı erkek olanların zekata tabi olmamasıdır. EI-Menhel yazarı bu grubun delillerinin kuvvetli olmadığını zikretmiştir. Hanefi mezhebinde fetva Ebu Yusuf ile Muhammed'in yukarda 1. maddede anlatılan kavillerine göredir.

 

İkinci gruptaki alimlere göre bu babtaki hadislerde ve benzeri hadislerde anılan atlardan maksad savaş atlarıdır. Nitekim Ebu Zeyd ed-Debbusi'nin Kitabü'l-Ensar'da anlattığına göre Ebu Hureyre (r.a.)'ın bu babtaki hadisi .Zeyd bin Sabit (r.a.)'e ulaştığı zaman Zeyd (r.a.): ''Resulullah (s.a.v.) doğru buyurmuştur. Maksadı gazilerin atlarıdır,'' demiştir. Ebu Zeyd daha sonra: Bu gibi açıklamalar, içtihad yolu ile bilinemez. Bu nedenle Zeyd (r.a.)'ın bu açıklamasının Nebi (s.a.v.)'den alınma olduğu subuta ermiş olur, demiştir.

 

Birinci grubtaki alimler, bu babtaki hadislerde anılan atları umumi manaya almışlardır. Yani ister savaş atı olsun, ister binek ve yük atı olsun, veya döllenme yolu ile çoğalmak için bulundurulsun. İster yemle beslensin ister yılın bir kısmı veya yarısından fazlası kırda otlanmakla geçinsin. Hiç bir surette zekata tabi değildir