SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 1824 >>

DEVAM: 20- BAL'IN ZEKATI BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيَى. حَدَّثَنَا نعيم بْن حماد. حَدَّثَنَا ابن المبارك. حَدَّثَنَا أسامة بْن زيد، عَن عمرو بْن شعيب، عَن أبيه، عَن جده عَبْدُ اللَّه بْن عمرو،  - عَن النَّبي صلَّى اللَّه عليه وسلَّم؛ أنه أخذ من العسل العشر.

 

Abdullah bin Amr (bin el-as) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bal'dan öşür aldığım rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Notta belirtildiği gibi Zevaid türünden olan Ebu Seyyare'nin hadisini Ahmed de rivayet etmiştir, Ancak Süleyman, Ebu Seyyare (r.a.)'a ulaşmadığı için senedde inkıta vardır .. Bu nedenle İbn-i Abdi'l-Berr Bu hadis bal'ın zekata tabi olduğuna delil olamaz, demiştir.

 

Yukarıdaki yani Abdullah (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud ve Nesai uzun bir metin halinde rivayet etmişlerdir. Bu iki hadis bal'ın onda birinin zekat olarak çıkarılmasına delalet ederler. Bu konuda başka hadisler de vardır.

 

EI•Menhel yazarı balın zekata tabi olup olmaması hakkındaki alimlerin görüşlerini özetle şöyle nakleder.

 

Abdullah bin Amr bin el-As (r.a.)'ın Ebu Davud ve Nesai tarafından rivayet edilen hadisine dayanan Ebu Hanife, Ahmed ve İshak, bal'da öşürün vacipliğine hükmetmişlerdir Tirmizi bu kavli ilim ehlinin ekserisinden nakletmiştir Bu hüküm, Ömer, İbn-i Abba, Ömer bin Abdülaziz, Ebu Yusuf ve Muhammed'den de rivayet olunmuştur. Ebu Hanife'ye göre araziyi öşiriyede elde edilen az veya çok bal zekata tabidir. Ebu Yusuf'a göre bal'ın değerinin, hububattan en ucuz maddenin nisab miktarının değerine erişmesi şarttır. Diğer bir kavle göre bal'ın en az 500 Irak Rıtılına ulaşması gerekir. Muhammed'e göre bal miktarı 180 irak rıtılına ulaşınca öşürü verilir. Daha az ise öşürü verilmez.

 

MÜlik, Şafii, İbn-i Ebi Leyla, İbnü'I-Münzir vo Sevri'ye göre bal az olsun çok olsun u"iure tabi arazide olsun, başka çoşit arazide olsun zekata tabi değildir. ibn-i Ömer ile Ömer bin Abdülaziz'in kavli de budur Ali'den de bu kavil rivayet edilmiştir. İbn-i Abdi'l-Berr, bu kavlin cumhurun görüşü olduğunu söylemiştir. Bu görüşteki alimler. Bal hayvan mahsülü sıvı bir maddedir. Bu itibarla hayvan sütüne benzer, demiştir. Bunların bir delili de Malik'in Abdullah bin Ebi Bekir bin Hazm'dan rivayet ettiği şu eserdir Babam Mina'da iken, kendisine Ömer bin Abdülaziz'den yazılı bir talimat geldi. Bu talimatla ne bal'dan ne de atlardan zekat almaması emredilmişti. Diğer bir clelil de Abdürrezzak ve İbn-i Ebi Şeybe'nin sahih bir sened ile İbni Ömer'in mevlıısı Nafi' den rivayet ettikleri şıı eserdir.

 

Nafi (r.a.)'den; Şöyle demiştir: "Ömer bin Abdülaziz (r.a.) beni Yemen'e amil olarak gönderdi. Ben orada baldan öşür almak istedim. Muğire bin Hakim es-San'ani (r.a.): Balda zekat yoktur, dedi. Bunun üzerine ben durumu Ömer bin Abdülaziz'e yazdım. Ömer bin Abdülaziz verdiği cevapta: EI-Muğire doğru söylemiş, güvenilir bir zattır. Bal'da zekat yoktur" demiştir.

Baldan öşür alındığına dair Hilal (r.a.)'ın ve başkalarının hadislerine cevaben şöyle demişlerdir:

Bal sahipleri, bal arılarının bulunduğu mıntıkanın onlara tahsis edilmesini ve korunmasını istemişler. Bu istekleri kabul edilmiş ve buna karşılık bal sahipleri öşür miktarı bağış yapmışlardır. Bu gruptaki alimlerin bu yoruma mesned olarak gösterdikleri delil Abdürrezzak'ın İbn-i Cüreyc aracılığı ile Salih bin Dinar'dan rivayet ettiği bir hadistir."

 

tEl-Menhel müellifi bu hadisi ve başka bilgileri sunmuştur. Onları aktarmaya lüzum görmüyorum.)

 

EI-Menhel yazarı daha sonra şöyle der: Balda zekat olduğuna dair hadisler söz götürür durumdadır. Bunun için İbnü'l-Münzir: Balda zekatın vucubuna dair sabit bir hadis yoktur: İcma da yoktur. Şu halde onda zekat yoktur, demiştir. Buhari de Tarih'de: Balın zekatı hakkında sahih bir hadis yoktur, demiştir. Tirmizi de; Bal zekatı hakkında sahih bir şey yok, demiştir.