SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1915 >>

DEVAM: 25- (VELİME ZİYAFETİNE) DAVET EDENE İCABET ETMEK BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن عبادة الواسطي. حَدَّثَنَا يزيد بن هارون. حَدَّثَنَا عبد الملك بن حسين أبو مالك النخعي، عن منصور، عن أبي حازم، عن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((الوليمة أول يوم حق. والثاني معروف. والثالث رياء وسمعة)).

 

فِي الزَوَائِد: في إِسْنَاده أبو مالك النخعي. وهو ممن اتفقوا على ضعفه. وقد رواه الترمذي في جامعه من حديث عبد اللَّه بن مسعود.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Düğün yemeği ilk gün haktır, ikinci gün meşrudur. Üçüncü gün riya ve gösteriştir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedindeki ravi Ebu Malik en-Nahal, zayıflıklarında alimlerin ittifakla hükmettikleri ravilerdendir. Tirmizi kendi sünemnde bu hadisi (1097 mo ile) İbn-i Mes'ud (r.a.l'den merfu olarak rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizİ'nin rivayetindeki metin mealen şöyledir; «İlk günün (velime) yemeği haktır. İkinci gününün yemeği sünnettir. Üçüncü günün yemeği gösteriştir. Kim gösteriş yaparsa Allah onu (kıyamet gününde) teşhir eder."

 

Düğün yemeğinin verilmesinin vacibliğine hükmedenler, hadisdeki "Hak" kelimesini sabit yapılması lazım ve vacib manasına yorumlamışlardır.

 

Velime yemeğinin verilmesinin sünnet olduğuna hükmeden Selef ve Halef alimlerinin cumhuru hadisdeki "Hak" kelimesini şöyle yorumlamıştır: Yani bu ziyafeti vermemek uygun bir şey değildir. Yapılması ziyadesiyle matlubtur. Sünnet-i Müekkede'dir.

 

Bu ziyafet ikinci günü verilirse meşru ve sünnettir. Üçüncü gün yapılırsa riyakarlık ve gösteriş için yapılmış olur, yani mekruhtur. Dini yönden yararlı değildir. Onda sırf iftihar bulunmuş olur.

Hadisdeki ilk günden maksat gerdeği takip eden gündür.

 

Tıybi: ilk günkü davete icabet etmek vacibtir. İkinci günküne icabet etmek müstehabtır. Üçüncü günküne icabet etmek mekruh, hatta haramdır, demiştir.

 

El-Kari: Malik'in bazı arkadaşları düğünden sonra yedi güne kadar ziyafet vermek müstehabtır, demişler ise de bu hadis onların kavlini reddeder, demiştir.

 

Buhari kendi sahihinde düğün yemeğinin düğünün son gününden itibaren yedi güne kadar verilmesinin caizliğine taraftar olarak bunun için özel bir bab açmış ve bu hadisin zayıflığına böylece işaret etmiştir.

 

El-Hafız, el-Fetih'te: Bu hadis için şahid durumunda olan hadisleri zikrettikten sonra: Bu hadislerin her birisinin senedinin sahihliği hususunda itiraz var ise de bunların tümünden öyle bir kuvvet meydana gelir ki hadisin bir aslının bulunduğuna delalet eder. Şafii ve Hanbeli alimleri bu hadisle amel etmişler Malikiler ise Buhari'nin taraftar olduğu görüşü benimsemişlerdir ... demişlerdir.

 

Ebu Davud ve Nesai bu hadisin bir benzerini Züheyr bin Osman (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.