SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1921 >>

DEVAM: 28- (EŞLERİN) CİNSEL İLİŞKİDE ÖRTÜNME (YE RİAYET ETMELERİNİN ÖNEMİ) BABI

 

حَدَّثَنَا إسحاق بن وهب الوسطي حَدَّثَنَا الوليد بن قاسم الهمداني. حَدَّثَنَا الأحوص بن حكيم، عن أبيه. وراشد بن سعد، وعبد الأعلى بن عدي، عن عتبة بن عبد السلمي؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((إذا أتى أحدكم أهله فليستتر ولا يتجرد تجرد العيرين)).

 

فِي الزَوَائِد: إِسْنَاده ضَعِيْف لجهالة تابعيه.

 

Utbe bin Abd es-Sülemi (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Sizden birisi karısına yaklaşmak (cinsel münasebette bulunmak) istediği zaman (karısı ile beraber) örtünsün ve yabani eşeklerin çıplaklığı gibi soyunmasın.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Hadisi sahabi'den rivayet eden tabii meçhul olduğu için senedi zayıftır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin benzerini Taberani, Beyhaki ve İbni Ebi Şeybe, AbduIlah bin Mes'ud (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

 

Camiü's-Sağir'de nakledilen hadis metninin son cümlesi; ''Koca ile karısı yabani iki eşeğin çıplaklığı gibi soyunamazlar.'' şeklindedir.

 

Nesai de bunun benzerini AbduIIah bin Sercis el-Müzeni (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

Notta belirtildiği gibi Zevaid yazarı seneddeki tabii yani Abdü'l-A'la bin Adiy meçhul olduğu için isnadın zayıf olduğunu söylemiştir. Ancak yukarda anlattığım gibi İbni Mes'ud (r.a.) ve Abdullah bin Sercis (r.a.)'den rivayet edilen hadisler bu hadisin şahidIeri durumundadırlar. Camiü's-Sağir şerhinde hadisin sahih olduğu bildirilmiştir.

 

Hadisteki emir mendupluk içindir. Adam ve karısı kapalı ve kimsenin göremiyeceği bir yerde birleştikleri takdirde üstlerine bir şey örtmeleri menduptur.

 

Ancak çocukları gibi başka bir kimsenin görebileceği bir yerde olurlarsa örtünmeleri vacibtir. Örtüsüz birleşmeleri haramdır. Ayrıca başka bir kimsenin göreceği yerde birleşmeleri yasaktır. İslam terbiye ve adabına aykırıdır. Kötülüğe sebebiyet vermesi de ayrı mahzurdur