SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1949 >>

DEVAM: 38- (EMZİKLİ KADININ SÜTÜ) KOCASININ SÜTÜ (SAYILDIĞININ BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا عبد اللَّه بن نمير، عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة؛  - قالت: جاء عمي من الرضاعة يستأذن علي، فأبيت أن آذن له. فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((فليلج عليك عمك)) قفلت: إنما أرضعتني المرأة ولم يرضعني الرجل. قَالَ ((إنه عمك. فليلج عليك)).

 

Aişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir; Süt amcam gelerek, odama girmek için izin istedi. Ben ona izin vermekten imtina ettim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana: «(Süt) amcan senin yanına girsin» buyurdu. Ben de: Beni ancak kadın emzirdi ve beni erkek emzirmedi, dedim. Efendimiz buyurdu ki: «Şüphesiz o senin (süt) amcandır. Bunun için senin yanına girsin.»

 

 

Diğer tahric: İmam Malik, Şafii ve Kütüb-i Sitte sahipleri :Aişe (r.anha)'nın bu babtaki hadisini benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tekmile yazarının beyanına göre Aişe (r.anha)'nın süt amcası Eflah, Müslim ve Ebu Davud'un rivayetlerinde Ebu Kuays'ın oğlu olarak anılmıştır. Müellifimizin rivayeti de böyledir. Buhari ve Müslim'de müteaddit yollarla gelen bazı rivayetlere göre Eflah, Ebu Kuays'ın kardeşidir. Müslim'in bir rivayetinde Aişe (r.anhfl)'nın süt amcası Ebu'l-Ca'd künyesi ile anılmıştır. Tekmile yazarı: Doğrusu Eflah'ın, Ebu Kuays'ın kardeşi olarak gösterildiği rivayettir. Hadis kitaplarında ve diğer kitaplarda bilinen durum şu: Aişe (r.anhal'nın süt amcası Ebu Kuays'ın kardeşi Efleh'tir. Ebü'l Ca'd'da onun künyesidir. Aişe (r.anha)'nın süt babası da Ebu'l-Kuays olup bu künye ile meşhur olan bu zatın adı Vail bin Eflah el-Eşari'dir, demiştir.

 

Hadisin sonundaki «Senin iki elin topraklansın veya sağ elin topraklansın» cümlesindeki tereddut ravidendir. Yani Peygamber (s.a.v.) ya böyle ya şöyle buyurmuştur. «Ellerin topraklansın« veya «sağ elin topraklansın» manasını ifade eden cümle Araplar arasında bu anlamda kullanılmayıp övme veya yerme mahiyetinde kullanılır. Bazen de dua veya beddua anlamında kullanılır. Bu takdirde muhatabın zenginleşmesi veya fakirleşmesi dileği mahiyetinde kullanılmış olur.

 

Bu hadis, süt emzirme sebebi ile oluşan nikah haramlığı ve mahremlik hükmünün emziren kadının kocası tarafına da yayıldığına delalet eder.

 

Nevevi şöyle der: Tüm alimlerin ve cumhurun mezhebi şudur ki: Süt emen çocuk, emziren kadının öz çocuğu gibidir. Keza kocasının öz çocuğu gibidir. Bu karı ve kocanın çocukları süt emen çocuğun kardeşleri hükmündedir. Kocanın erkek kardeşleri süt emen çocuğun amcalarıdır. Keza kocanın kız kardeşleri, o çocuğun halalarıdır. Çocuğun evladı da kocanın torunlarıdır.

 

Sahabiler ile tabiilerin cumhuru da böyle hükmetmişlerdir.

 

Aişe (r.anha) süt amcası Eflah (r.anh) ziyarete gelinceye kadar süt hükmünün emziren kadının kocası tarafına sirayet etmediğini sandığı için durumu garibsemiş, sonra Peygamber (s.a.v.) durumu beyan buyurmuştur .