SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1951 >>

DEVAM: 39- NİKAHI ALTINDA İKİ KIZ KARDEŞ VARKEN MÜSLÜMAN OLAN ADAMIN (NİKAH DURUMUNUN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا يونس بن عبد الأعلى. حَدَّثَنَا ابن وهب. أخبرني ابن لهيعة، عن أبي وهب الجيشاني. حدثه أنه سمع الضحاك بن فيروز الديلمي يدث عن أبيه؛

 - قَالَ: أتيت النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم فقلت يَا رَسُولَ اللَّه! إني أسلمت وتحتي أختان. قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: لي ((طلق أيهما شئت)).

 

Feyruz ed-Deylemi (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ya Resulallah! Nikahım altında iki kız kardeş varken ben müslüman oldum dedi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana buyurdu ki: «İkisinden istediğin birisini boşa.»

 

 

AÇIKLAMA: Müellifimizin iki senedIe rivayet ettiği ve metinleri birbirine benzeyen Deylemi (r.a.}'ın hadisini İmam Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Ebu Davud'un rivayet ettiği metin 1951 nolu metnin aynısıdır. Tirmizi'deki metinde Peygamber (s.a.v.)'e ait cümle; «İkisinden istediğin birisini seç,. şekindedir.

 

Hadis, iki kız kardeşin birlikte bir adamın nikahı altında bulundurulamıyacağına delalet eder. Müslümanlığı kabul eden bir kimse İslamiyeti kabul etmeden önceki dönemde iki kız kardeşle evli ise, müslümanlığı kabul edince bunlardan birisini boşamak zorundadır. Hadis bu hükmü ifade eder. Bu iki kız kardeşin nikahları ister beraber ve aynı zamanda kıyılmış olsun, ister birisi önce, diğeri sonra kıyılmış olsun fark etmez. Erkek bu iki karı'dan dilediğini nikahı altında tutar ve diğerini boşar.

 

Alimlerin bu husustaki görüşlerine gelince İmam Malik, Şafii, Ahmed, el-Hasan, Evzai ve İshak bu hadisi delil göstererek yukarıda anlattığım gibi hükmetmişlerdir.

 

İmam Ebu Hanife, Ebu Yusuf, Sevri ve bir cemaat ise şöyle hükmetmişlerdir: Eğer iki kız kardeşin nikah akdi aynı zamanda kıyılmış ise, adam bunların ikisinden de ayrılmak zorundadır. Şayet nikahları ayrı zamanlarda kıyılmış ise adam, sonradan nikahı kıyılan kadından ayrılmak zorundadır. Bu gruptaki alimler: Müslümanlar hakkında uygulanan hükümler, kafirler hakkında uygulanan hükümler, kafirler hakkında da uygulanır, görüşündedirler.

 

Tekmile ve Tuhfe yazarlaro Cumhlira ait ilk görüşü tercih ederek: Hadisin zahiri buna uygundur. Çünkü Peygamber {s.a.v.} hangi kadının nikahı önce ve hangisinin sonra kıyıldığını Deylemi (r.anh)'a sormamıştır. Şu halde hüküm umumidir, demişlerdir.

 

Kadın ile halası veya teyzesi aynı kişinin nikahı altında beraber bulundurulamayacağı cihetle iki kız kardeşe ait hüküm bunlar hakkında da uygulanır.