SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1953 >>

DEVAM: 40- NİKAHI ALTINDA DÖRT'TEN FAZLA KADIN BULUNDUĞU HALDE MÜSLÜMAN OLAN ADAM'IN (NİKAH DURUMUNUN BEYANI) BABI

 

حَدَّثَنَا يحيى بن حكيم. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن جعفر. حَدَّثَنَا معمر عن الزهري، عن سالم، عن ابن عمر؛ قَالَ:

 - أسلم غيلان بن سلمة وتحته عشر نسوة. فقال له النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((خذ منهن أربعا)).

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan: Şöyle demiştir : Ğaylan bin Seleme (r.a.), nikahı altında on kadın bulunduğu halde müslüman oldu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona: «Onlardan dört tanesini al.» buyurdu."

 

 

Diğer tahric: Şafii, Ahmed, Tirmizi, Hakim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin ravisi Kays bin el-Haris, Ebu Davud'un bir rivayetinde el-Haris bin Kays olarak geçmektedir. Ebu Davud ravinin ismini Kays bin el-Haris olarak doğrulamıştır. İbni Hibban da bu görüşü benimsemiş ve ravinin sahabilerden olduğunu söylemiştir. Lakin el-Hafız el-İsabe'de: Ravinin adını el-Haris bin Kays olarak tercih ederek, cumhurun böyle dediğini, Buhari, İbnü's-Seken ve başkalarının bunda karar kıldıklarını ve bundan başka hadisinin bulunmadığını söylemiştir.

 

Bu hadisin zahirine göre, nikahı altında dörtten fazla kadın varken müslüman olan kişi, bunlardan dilediği dört tanesini kendisine seçer. Bu seçmeyi yaparken, hangisi ile önce ve hangisi ile sonra evlendiğine veya hepsi ile bir akitle mi, yoksa ayrı ayrı akitlerle mi evlendiğine bakmıyacaktır. Akitlerin birlikte veya ayrı ayrı zamanlarda kıyılmış olması seçme yetkisini etkilemez. Çünkü Peygamber (s.a.v.) sekiz kadının nikahlarının beraber mi, ayrı ayrı zamanlarda mı kıyıldığını Kays (r.anh)'a sormadan, dört tanesini seçmesini emretmiştir. Bu hükümle ilgili geniş bilgi aşağıda verilecektir.

 

Bu iki hadisin hükmü de aynıdır.