SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1978 >>

DEVAM: 50- KADINLARLA İYİ GEÇİNMEK BABI

 

حَدَّثَنَا أبو كريب. حَدَّثَنَا خالد عن الأعمش، عن شقيق، عن مسروق، عن عبد اللَّه بن عمرو؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((خياركم خياركم لنسائهم)).

 

فِي الزَوَائِد: إِسْنَاده على شرط الشيخين. والحديث رواه الترمذي من حديث أبي هُرَيْرَة، و قَالَ: حديث حسن.

 

Abdullah bin Amr (bin el-As) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu. demiştir: «Sizin en hayırlılarınız, karılarına en iyi olanlanmzdır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi, Buharl ile Müslim'in şartları üzerine sahihtir. Bu hadisi Tirmizi de Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet ederek hasen olduğunu söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu iki hadisin zahirine göre ailesine iyi olan ve onunla güzelce geçinen mü'min, en hayırlı kişi sayılır. Halbuki, dinen en hayırlı kişi sayılabilmek için diğer alanlarda da iyi amel sahibi olmak gerekir. Sair alanlarda iyi amel ve ibadet sahibi olmayıp, sadece ailesine karşı iyi olan bir kimsenin en hayırlı kişi sayılamıyacağı bilinen bir şeydir.

 

Sindi bu hadislerin iki şekilde yorumlanmasının muhtemelolduğunu şöyle ifade eder.

1. Yani, ailesi ile iyi geçineniniz, hayırlılarınızdan sayılır. Şu halde, aile ile iyi geçinmek, din açısından arzulanan şeylerdendir. Artık böyle davranan kişi bu açıdan hayırlı sayılır.

 

2. Hadislerden maksat şu olabilir: Ailesi ile iyi geçinen bir kimse, diğer alanlarda da iyi amelleri işlemeye muvaffak olur ve böylece en hayırlı kimse durumuna yükselebilir.