SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1986 >>

DEVAM: 51- ERKEKLERİN KARILARINI DÖVMELERİ BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن يحيى، والحسن بن مدرك الطحان. قالا: حَدَّثَنَا يحيى بن حماد. حَدَّثَنَا أبو عوانة، عن داود بن عبد اللَّه الأودي، عن عبد الرحمن المسلمي، عن الأشعث بن قيس؛ قَالَ:  - ضفت عمر ليلة. فلما كان في جوف الليل قام إلى امرأته يضربها. فحجزت بينهما. فلما أوى إلى فراشه قَالَ لي: يا أشعث! احفظ عني شيئا سمعته عن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم ((لا يسأل الرجل فيم ضرب امرأته. ولا تنم إلا على وتر)) ونسيت الثالثة.

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن خالد بن خداش. حَدَّثَنَا عبد الرحمن بن مهدي. حَدَّثَنَا أبو عوانة إِسْنَاده، نحوه.

 

el-Eş'as bin Kays (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben bir gece Ömer (r.a.)'a misafir oldum. Gece yarısı olunca Ömer kalkıp karısını dövmeye başladı. Ben onları ayırdım Ömer yatağına dönünce bana: Ey Eş'as!  Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittiğim (şu) şeyi benden (öğrenip) belle: «Adama, karısını niçin dövdüğü sorulmaz. Vitir namazını kılmadan uyuma.»

 

Ravi demiştir ki ben (Nebi'in) üçüncü cümlesini unuttum.

 

Müellif, ravi Ebu Avane'den sonra ikinci bir sened ile de hadisin kendisine rivayet edildiğini söylemiştir.

 

 

Diğer tahric: Beyhaki de bu hadisi aynı metinle rivayet etmiştir. Ebu Davud da Peygamber {s.a.v.)'e ait buyruğun ilk cümlesini yine Ebu Avane yolu ile rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Sindi, hadisin «Adam'a karısını niçin dövdüğü sorulmaz". fıkrası ile ilgili olarak şöyle der: Yani adam kadını dövmenin şartlarına ve sınırına riayet ettiği takdirde karısını usulü dairesinde dövdüğünden dolayı kınanamaz. Fıkranın manası şu olabilir: Karısını dövme nedeni ve sebebi kocasına sorulamaz. Çünkü bazen dövme nedenini anlatmak uygun olmayabilir. Adam açıklamasını uygwı görmediği gerçek neden yerine başka sebepleri ileri sürebilir ve günaha girebilir.

 

Mahir: Adam karısını bir ayıp sebebiyle dövdü ise bu ayıbı ifşa ederek kadını toplum önünde küçük düşürebilir. Ayrıca dövmek'ten kasdın ne kadar hafif bir dövmek olduğu bilinse buna günümüzde kullandığımız manada dövme dermiydirk acaba.

 

Sindi, hadisin «Vitir namazını kılmadan uyuma» fıkrası hakkında da: Bu emir, geceleyin uyanıp teheccüd namazını kılmayı adet edinmeyen kimselere aittir. Allah daha iyi bilir, demiştir.

Vitir namazını gecenin ilk zamanlarında, yani uyumadan önce veya uyuduktan sonra geceleyin kılmanın daha faziletli olduğu hususundaki alimlerin görüşleri 1185 - 1187 nolu hadislerin izahı bölümünde verilmiştir. Oraya müracaat edilebilir.

 

Peygamber (s.a.v.) 'in buyurduğu üçüncü cümlenin ravi tarafından hatırlanamadığı ifade edilmiştir. Unutan ravinin hangi ravi olduğuna dair bir kayıt görernedim. İbni Mace'nin haşiyesi Nur-u Misbahi'z-Zücace'de belirtildiğine göre el-Hakim bu üçüncü cümlenin babaya itaat etmekle ilgili olüuğunu beyan etmiştir.

 

Bu babta rivayet edilen hadisler, erkeğin karısını dövmesinin daha iyi olduğuna, gerektiğinde usulü dairesinde ve yara, bere bırakmıyacak şekilde hafifçe dövebileeeğine delalet ederler.

Nisa suresinin 34. ayeti de itaatsızlığından endişe duyulan karılara nasihat edilmesini, nasihatla uslanmadığı takdirde yataklarının terk edilmesini emreder ve bununla da itaat etmezse hafifçe dövülmesinin caizliğine delalet eder.

 

EI-Menhel, Tekmile'sinin 4. cildinin 37. sahifesinde Kaadıhan'ın Fetava'sından naklen şöyle denilir. Erkek, karısını şu dört sebebten dolayı usulü dairesinde dövebilir:

 

1. Kocası onun süslenmesini istediği zaman bunu yapmamak. (Bu süslenme ev içinde ve kocası için olursa hüküm budur. Ama İslami örtüye riayet etmeden yabancı erkeklerin görebileceği yerde kadının süslenmesi caiz olmadığı için bu yolda kocasının arzusuna uyamaz ve kocası onu bu nedenle dövemez''

 

2. Kadın aybaşı ve lohusalık halinden temiz iken kocasının cinsel temas arzusuna uymaması.

 

3. Kadının farz namazları kılmaması. İmam Muhammed'den yapılan bir rivayete göre kadının farz namazı bırakması suçundan dolayı kocası onu dövemez. Kadının cünüblükten veya aybaşı adetinin sonundaki halden dolayı boy abdestini almaktan imtina etmesi de namazı bırakması gibidir.

4. Kocasının izni olmadığı halde kadının evden çıkması.