SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 2015 >>

63- HARAM, HELAL'I HARAM ETMEZ, BABI

 

حَدَّثَنَا يحيى بن معلى بن منصور. حَدَّثَنَا إسحاق بن مُحَمَّد الفروي. حَدَّثَنَا عبد اللَّه بن عمر، عن نافع، عن ابن عمر،

 - عن النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قَالَ: ((لا يحرم الحرام الحلال)).

 

في إسناده عبد اللَّه بن عمر، وهو ضعيف.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Haram, helali haram etmez.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisi Nafi'den rivayet eden Abdullah zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis ile kastedilen mananın ne olduğu kesinlikle bilinmemektedir. Sindi: Bundan maksat şu olabilir: Bir erkek bir kadınla zina ederse ve bu hararnı işlerse, bundan dolayı bu kadın o erkeğe haram olmaz. Yani bu suçtan sonra erkek bu kadınla evlenebilir. Kadın onun helalı olabilir.

 

Hadisten kastedilen mana şu olabilir: Bir erkek bir kadınla zina ederse, bu gayri meşru birleşme, nikah ile olan birleşmeye benzemez. Yani bir adam bir kadınla evlendiği zaman kadının usul ve furuu, adama haram olur. Adam kadını boşasa bile, onun usul ve furuu ile evlenemez. Örneğin adam, kayın anası, kayın nenesi, üvey kızı ve üvey torunu ile evlenemez. Fakat zina ile birleşme nikahla birleşme gibi değildir. Mesela bir adam bir kadınla zina ederse, bundan sonra aynı kadının usul ve furuu ile evlenebilir. Yani aynı kadının anası ile veya nenesi ile veyahut kadının kızı ile evlenebilir, şeklinde yorum yapılabilir, demiştir.

 

Sindi'nin ikinci yorumu Malik'in meşhur kavIine ve Şafii ile Ebu Sevr'in görüşlerine uygundur. Çünkü bunlara göre zina ile olan birleşme, nikah ile birleşme gibi değildir. Kişi zina ettiği kadının anası veya kızı ile evlenebilir.

 

Sahabiler ile tabiilerin cumhuru, Hanefiler, Süfyan--i Sevri, Evzai ve Ahmed'e göre gayri meşru birleşme de nikah hükmündedir. Yani bir adam bir kadınla zina ederse, artık onun anası,nenesi gibi usulu ve kadının kızı gibi furu'u ile evlenemez.