SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2026 >>

6- 30ŞANAN HAMİLE KADIN DOĞUM YAPINCA İDDETİ BİTMİŞ OLUR. BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن عمر بن هياج. حَدَّثَنَا قبيصة بن عقبة. حَدَّثَنَا سفيان عن عمرو بن ميمون، عن أبيه، عن الزبير بن العوام؛

 - أنه كانت عنده أم كلثوم بنت عقبة. فقالت له، وهي حامل: طبيب نفسي بتطليقة. ثم خرج إلى الصلاة فرجع وقد وضعت. فقال: مالها؟ خدعتيني، خدعتها اللَّه! ثم أتى النَّبِيّ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم فقال ((سبق الكتاب أجله. اخطبها إلى نفسها)).

 

فِي الزَوَائِد: رجال إسناده ثقات. إلا أنه منقطع. وميمون هو ابن مهران. وأبو أيوب روايته عن الزبير مرسلة. قاله المزني في التهذيب.

 

Zübeyr bin el-Avvâm (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Ümmü Külsum bint-i Ukbe (r.anha) onun nikâhı altında idi. Ümmü Külsum (r.anha) hâmile iken (bir gün) Zübeyr (r.a.)'a: Bir talâkla (beni boşamak sureti ile) nefsimi hoşlandır (gönlümü açıver) diye talebte bulunmuştur. Zübeyr (r.a.) de onu bir talâkla boşadıktan sonra namasa çıkmış ve namazdan dönünceye kadar karısı doğum yapmıştır. Bunun üzerine Zübeyr (r.a.): Bu kadına ne oluyor? Beni aldattı, Allah onun cezasını versin, demiş, sonra Nebi (Sallellahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına varmış (da başından geçeni anlatmıştır) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona: «İddet süresi beklenmedik bir anda sona ermiştir. (Artık) sen ona (yeniden) talip ol» buyurmuştur.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedindeki raviler sika zatlardJr.

Fakat sened munkatidir. Ravi Meymun, İbn-i Mihran olan zattır. Meymun'un babası Ebu Eyyub'un Zübeyr'den olan rivayetlerinin mürsel olduğunu el-Mizzi, et-Tehzib'te söylemiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis, hamile bir kadın boşandığı zaman iddetinin doğum yapması olduğuna delalet eder. Hamile olmayan kadın gibi üç defa temizlenmesi ve aybaşı adeti görmesi diye bir iddet onun için söz konusu değildir. Hadisten çıkarılan diğer bir hüküm de: Bir talakla boşanan kadının iddeti esnasında kocası rec'at etmez veya edemezse, iddet bittikten sonra, artık karıya geri dönüş yapamaz. Ancak yabancı bir erkek gibi kadına yeniden istekli çıkabilir. Kadın kabul ederse usulü dairesinde yeniden nikahları kıyılır. Kadın muvafakat etmezse, onu boşayan erkek için bir tercih hakki yoktur.

 

Talak suresinin 4. ayetinde geçen; " ... ve hamile kadınların iddet süresi doğum yapmalarıdır ... " nazm-i celilde hamile kadınların iddetlerinin doğum yapmaları ile sona erdiğine delalet eder. Bu ayet-i celilenin anılan kısmı acaba kocası ölen hamile kadınlara. da şümullü mü? yoksa yalnız boşanan hamile kadınlara mı mahsustur? Bu hususta gerekli bilgi ve ilim ehlinin görüşleri inşaallah bundan sonra gelen babta rivayet olunan hadislerin izahı bölümünde verilecektir.

 

Burada şunu söylemekle yetiniyorum. Boşanan kadın hamile ise onun iddeti, doğum yapması ile sona ermiş olur. Bu hususta yukardaki nass mevcuttur.