SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2042 >>

DEVAM: 15- MATUR (= DELİ), ÇOCUK VE UYUYANIN BOŞAMASI BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن بشار. حَدَّثَنَا روح بن عبادة. حَدَّثَنَا ابن جريح. أنبأنا القاسم بن يزيد، عن علي بن أبي طالب؛  - أن رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قَالَ ((يرفع القلم عن الصغير وعن المجنون وعن النائم)).

 

فِي الزَوَائِد: في إسناده القاسم بن يزيد. هذا مجهول. وأيضاً لم يدرك علي بن أبي طالب.

 

Ali bin Ebî Tâlib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Çocuktan, deliden ve uyuyandan sorumluluk kalemi kaldırılıyor.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Kasım bin Yezid, mechuldür ve Ali bin Ebi Talib (r.a.)'a yetişmemiştir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud da bunun benzerini daha uzun bir metin halinde Ali (r.a.)'den merfu olarak rivayet etmiştir. Oradaki rivayet mealen şöyledir: ''(Mükelleflikl kalemi üç kişiden kaldırılmıştır: Uyanıncaya kadar uyuyan'dan. ihtilam oluncaya kadar çocuktan ve akıllanıncaya kadar deliden." İbni Cüreyc'in Kasim bin Yezid aracılığı ile Ali (r.a.)'den merfu olarak ettiği rivayette şu ilave vardır: -ve bunaktan.''

 

Bu hadisin hükmü bundan önce rivayet edilen Aişe (r.anha)'nın hadisinin hükmü gibidir.

Avnü'I-Mabud yazarı Ebu Davud'un rivayet ettiği bu hadisin şerhinde şöyle der:

"El-Hafız. el-Fetih'te bu hadisin rivayetlerini anlattıktan sonra: "Fıkıhçılar bu hadislerin muktezası ile hükmetmişlerdir. Lakin İbni Hibban'ın anlattığına göre hadiste anılan kişilerden mükelleflik kaleminin kaldırılmasından maksat bu kişilerin işledikleri şerlerin onların defterlerine yazılmamasıdır. Bunların işledikleri hayırlar ise defterlerine yazılır, diye bilgi venniştir.

 

Bizim şeyhimiz. Tirmizi'nin şerhinde: İbni Hibban'da dediği husus çocuk için açıktır, Yani çocuk bir hayır işleıse onun defterine yazılır. Fakat deli ve uyuyan için bu düşünülemez. Çünkü bunların aklı yoktur. Oysa bir ibadetin sıhhatı için akıl şarttır" demiştir.