SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1722 >>

DEVAM: 36- RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMI GÜNÜ ORUÇ TUTMAKTAN NEHİY HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا سهل بْن أبي سهل. حَدَّثَنَا سُفْيَان، عَن الزهري، عَن أبي عبيد؛ قَالَ:  - شهدت العيد مع عمر بن اْلخطَّاب. فبدأ بالصلاة قبل الخطبة. فقال: إن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ نهى عن صيام هذين اليومين، يوم الفطر ويوم الأضحى. أما يوم الفطر، فيوم فطركم من صيامكم. ويوم الأضحى تأكلون فيه من لحم نسككم.

 

Ebu Ubeyd (Sa'd bin Ubeyd) (r.a.)'den: Şöyle demiştir: Ben, Kurban bayramında Ömer bin el-Hattab (r.a.)'in beraberindeydim.önce bayram namazını kıldı, sonra (okuduğu hutbede): Şüphesiz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şu fıtır günü ve Kurban günü orucundan nehiy buyurmuştur, Fıtır günü, Ramazan orucunuzu bıraktığınız gündür. Kurban günü de kurbanlarınızın etini yediğiniz gündür, dedi.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Kütiib-i Sitte sahipleri ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Ubeyd (r.anh)'ın hadisi, bayram namazının hutbeden önce kılınmasının meşruluğuna delalet ediyor. Bu konu, bayram namazı bahsinde geçmiştir. Her iki hadis, iki bayram günlerinde oruç tutmanın yasaklığına delalet ederler. Bu iki günde adak, kaza, kefaret ve nafile oruçların hiç birisi tutulamaz. Herhangi bir niyetle tutmanın haramlıgı hususunda icma' vardır.