SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1763 >>

54- BİR KAVME MİSAFİRLİĞE GİDEN KİŞİ ONLARIN İZNİ OLMADAN ORUÇ TUTAMAZ, BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى الأزدي. حَدَّثَنَا موسى بْن داود، وخالد بْن أبي يزيد؛ قَالاَ: حَدَّثَنَا أبو بكر المدني، عَن هشام بْن عروة، عَن أبيه، عَن عائشة، عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ  - قَالَ: ((إذا نزل الرجل بقوم، فلا يصوم إلا بإذنهم)).

 

هذا الحديث قد رواه الترمذي. قَالَ: حَدَّثَنَا بشر بْن معاذ، قَالَ: حَدَّثَنَا أيوب بْن واقد، عَن هشام بْن عروة، عَن أبيه، عَن عائشة، الحديث. وقَالَ: هذا حديث منكر. لا نعرف أحداً من الثقات روى هذا الحديث عَن هشام. وقد روى موسى بْن داود عَن أبي بكر المديني عَن هشام. وأبو بكر هذا ضعيف عند أهل الحديث.

 

Atşe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Adam bir kavme misafirliğe gittiği zaman, ancak onların izniyle oruç tutabilir.»

 

Not: Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir Tirmizi'nin senedi notta gösterilmiştir. Tirmizi: Bu hadis münkerdir. Bunu Hişam'dan herhangi bir sika'nın rivayet ettiğini bilemiyoruz. Musa bin Davud. Ebu Bekir el-Medini'den, o da Hişam'dan rivayet etmiştir. Bu Ebu Bekir, hadis ehli yanında zayıftır, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Notta belirtildiği gibi Tirmizi de bıı hadisi başka bir sonedle rivayet etmiştir.

 

Tuhfe yazarı şöyle der. Misafirlige giden kişi, ev sahibinden izin almadan nafile oruç tulamaz. Buradaki yasaklama tenzilıen mekrıılıluk içindir. Ev sabibinin gönlünü almak için oruç iznini almak gereklidir. Ebu't-Tayyib ise yasaklama hikmetini şöyle açıklar. Misafir oruç tuttuğu takdirde ev halkına sıkıntı vermiş olabilir. Çünkü oruçlu için yemek hazırlamaya önem vermek gerekir. İftar ve sahur yemeğini tam vaktinde hazırlama külfeti doğar. Fakat misafir oruç tutmazsa ev halkının yediği yemekten yer ve mezkur sıkıntılar söz konusu olmaz. Bir de şu var. Misafirin ev sahibine itaat etmesi misafirliğin adab ve usulündendir. Ev sahibine muhalefet edince, adaba aykırı hareket etmiş olur.