SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SİYAM

<< 1777 >>

DEVAM: 63- MU'TEKİF (İTİKAF EDEN) HASTAYI ZİYARET EDER VE CENAZELERE KATILIR HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن منصور، أبو بكر. حَدَّثَنَا يونس بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا الهياج الخراساني. حَدَّثَنَا عنبسة بْن عَبْدُ الرحمن، عَن عَبْدُ الخالق، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ: ((المعتكف يتبع الجنازة، ويعود المريض)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف. لأن عَبْدُ الخالق وعنبسة والهياج ضعفاء. مع أنه معارض بما هو أقوى منه، وهو أنه كان لا يدخل البيت إلا لحاجة.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «İtikaftaki kimse, cenazeyi takip eder ve hastayı ziyaret eder.»

 

Not: Zevaid'de şöyle söylenmiştir: Bunun senedi zayıftır. Çünkü ravilerden Abdülhalık, Anbese ve el-Heyyac zayıftırlar. Ayrıca bu hadis, kendisinden daha kuvvetli olan: «Nebi (s.a.v.) itikafta iken odasına ancak (kaza-i) hiicet için girerdi.» mealindeki (1776 nolu) hadise ters düşmüş durumdadır.

 

AÇIKLAMA: Aişe (r.anha)'nın hadisini Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Malik de rivayet etmişlerdir.Ancak oralardaki rivayetlerde Aişe (r.anha)'nın kendi durumunu belirten hadisin baş kısmına rastlamadım.

 

Hadisin baş kısmından çıkarılan sonuç: Aişe (r.anha)'nın yalnız dışarı çıkma ihtiyacını defetmek için Mescid'den odasına geçtiği, başka ihtiyaçlar için odasına girmediği, kendisi itikafta iken odasında bir hastanın bulunduğu, hastayı normal ziyaret etmediği ve ancak mezkur ihtiyacı için odasına girdiği zaman hastanın yanından geçerken halini sorduğudur

 

Ebu Davud'un Aişe (r.anha)'dan rivayet ettiği bir hadiste Aişe (r.anha): "Peygamber (s.a.v.) itikafta iken hastanın yanından geçerken halini sorardı. Fakat onun yanında durmazdı." demiştir.

 

Ebu Davud'un başka bir rivayetinde Aişe (r.anha) : "Mu'tekif'in hastayı ziyaret etmemesi, cenazeye katılmaması, bir kadına şehvetle dokunmaması, onunla cinsel münasebette bulunmaması, dışarı çıkma ihtiyacı hariç başka bir ihtiyaç için mescidden dışarı çıkmaması sünnet (Peygamber'in yolun) dandır." demiştir.

 

Hulasa bütün bu rivayetlerden çıkan sonuç şudur ki :

 

Mutekif hasta ziyaretine çıkamaz. Ancak abdest bozmak ihtiyacı için dışarı çıkarken bir hastanın yanından geçtiği zaman onun yanında durmadan halini sorabilir. Mutekif abdest bozmak ihtiyacı için dışarı çıkabilir. Mutekif cenazeyi takip etmek için de çıkamaz.

 

Mutekif'in cenazeyi takip edebileceği ve hastayı ziyaret edebilecegı Enes (r.a.)'ın hadisinin zahirinden anlaşılıyor ise de notta belirtildiği gibi senedi zayıftır. Sonra kuvvetli hadislere muarızdır. Çünkü Aişe (r.anha)'nın yukardaki hadisi ve Müslim, Tirmizi ile Ebu Davud'un rivayet ettikleri benzeri hadisinde Peygamber (s.a.v.)'in abdest bozmak ihtiyacından başka hiç bir maksatla odasına girmediği bildirilmiştir

 

MUTEKİFİN HASTA ZİYARETİ VE CENAZE TAKİBİ HAKKINDAKİ ALİMtERİN GÖRÜŞLERİ

 

1- Hanefi alimleri:. Vacip, sünnet ve müstehab itikaflar arasında fark vardır. Vacip ve sünnet itikaflara başlamış olan bir kimse, Cuma ve Bayram namazlarını kılmak gibi şer'i bir mazeret veya abdest bozmak, necaseti gidermek, boy abdesti almak ve abdest yenilemek gibi tabii bir özür olmadan ne gece ne de gündüz itikaf yerinden mescidin dışına çıkamaz, çıkması haramdır. Bir de mescidin yıkılması, bir zalimin cebren onu çıkarması ve can veya mal emniyetinin olmaması gibi zarüretler karşısında çıkabilir.

 

Yukarda anlatılan şer'i, tabii veya zaruri mazeretler dolayısıyla itikaf yerinden dışarı çıkan bir kimsenin itikafı bozulmaz. Ve çıkması caizdir.

 

Vacip veya sünnet itikafa başlayan kimse, hasta ziyareti, cenazeyi teşyi', sel veya yangında hayati tehlikede olanı kurtarmak niyeti ile itikaf yerinden dışarı çıkarsa itikafı bozulur. Fakat günah işlemiş olmaz.

 

Müstehab itikaf ise bunun belirli bir süresi yoktur. İtikaf niyetini getirerek mescide giren kimse orada kaldığı sürece itikarta sayılır. Mescidden çıkınca itikafı sona ermiş olur, demişlerdir.

 

2- Şafiiler: Adak itikaf ile adak olmayan itikafı ayırarak adak itikaf'a başlayan kimse, yemek ve abdest bozmak zaruri ihtiyaçlar hariç başka maksat ve ihtiyaçlar için çıkamaz. Şu halde hasta ziyaretine ve cenaze uğurlamaya çıkamaz. Ancak cenazenin techiz ve tekfini için hizmet edecek başka kimse yoksa çıkar. Sözkonusu zaruri ihtiyaçları görmek için dışarıya çıkmış iken bir hastanın yanından geçtiği zaman orada beklememek kaydı ile hastanın halini sorabilir.

Adak olmayan itikat'a giren kimse ise hasta ziyareti gibi maksatlarIa çıkabilir, demişlerdir.

 

3- Malik'e göre mutekif, hasta ziyaretine, cenazeyi uğurlamaya veya cenaze namazını kılmaya çıkamaz. Çıkarsa itikafı bozulur.  Mutekif, babası veya annesi veyahut ikisi hastalandığı zaman çıkabilir ve itikafı bozulmuş olur. Fakat günah işlemiş olmaz. Çünkü çıkmazsa baba ve anasının hakkına riayet etmemiş sayılır.

Babası ve anası beraber öldükleri takdirde onların cenazesine katılmak için mezkur kavle göre çıkamaz, Fakat bunlardan birisi ölürse onun cenazesine çıkar. Çünkü çıkmazsa hayatta kalan babasını veya anasını incitmiş olur.  Zühri, Ata', Urve ve Mücahid de böyle hükmetmişlerdir.

 

4- Hanbeliler'e göre itikaf, vacip (farz) türünden is.e ne hasta ziyaretine, ne cenaze uğurlamaya ne de başka maksatla çıkamaz. Ancak itikafı nezr ederken mezkur işler için çıkmayı şart koşmuş ise çıkabilir.

 

Vacip olmayan itikafta ise çıkabilir. Fakat çıkmaması daha iyidir. Vacip olan itikafta iken abdest bozmak gibi zaruri ihtiyaçlar için çıktığında bir hastanın yanından geçerken orada durmamak şartı ile halini sorabilir