SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2174 >>

DEVAM: 14- NECEŞ'İN {= MÜŞTERİ OLMADIĞI HALDE ÖYLE GÖRÜNÜP KASITLI OLARAK FİYAT ARTIRMA) YASAKLANMASI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ وََسَهْلُ بْنُ أَبِي سَهْلٍ قاَلاَ: حدّثنا سُفْيَانُ عَنِ الزُّهْرِيِّ عَنْ سَعِيدٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبيِّ صلى اللّه عليه وسلم قاَلَ  - ((لاَ تَنَاجَشُوا))

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Birbirinize necş etmeyiniz! (Müşteriyi kandırıp kızıştırmayınız).» buyurmuştur.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai

 

AÇIKLAMA: Hattabi Necş kelimesini şöyle tarif etmiştir: Necş şudur: Bir adam bir malın satışa arz edildiğini görür, alıcı olmadığı halde, alıcılar fiyatı artırsınlar diye, alıcı görünüp fiyatını artırır. Adamın bu hareketine Necş denilir. Bu hareket alıcıları kandırdığı için haramdır.

 

Nevevi de Hattabi gibi Necş'i tarif ettikten sonra: Bu fiil, icma ile haramdır. Adamın bu hareketi yüzünden yüksek fiyatla yapılan satış akdi sahihtir. Satıcı, adamın bu durumundan haberdar ise ikisi de günah işlemiş olurlar. Şayet satıcının bilgisi dışında bu fiil işlenmiş ise, günah bunu yapana aittir. Satıcının haberi yok ise ve satış akdinden sonra müşteri bu durumu öğrenir ise artık müşteri akdi bozamaz. Hatta sahih kavle göre, satıcı durumdan haberdar olsa bile yine müşteri cayamaz. Çünkü aldanma hususunda kusurludur.

 

Malik'den yapılan bir rivayete göre, bu akid fasiddir. Malik; hadisteki yasaklama akdin geçersizliğini gerektirir, demiştir.

 

Ebu Bekir, hadislerdeki Nbcş'i şöyle tarif etmiştir: Alıcı olmayan bir kimsenin, satışa arz edilen bir malı, yüksek fiyatla satılsın, diye övmesidir.

 

Nevevi, bu tarifi tasvip etmeyip ilk tarifin sıhhatlı olduğunu söylemiştir.