SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2055 >>

DEVAM: 21- KADININ (GEREK YOK İKEN) HUL' ETMESİ (= TALAKINI SATIN ALMASI)'NIN KERAHETİ BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بن الأزهر. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن الفضل، عن حماد بن زيد، عن أيوب، عن أبي قلابة، عن أبي أسماء، عن ثوبان؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((أيما امرأة سألت زوجها الطلاق في غير ما بأس، فحرام عليها ريح الجنة)).

 

Sevbân (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Hangi kadın çetin bir durum bulunmadığı halde kocasından boşanma isteğinde bulunursa ona cennet kokusu haramdır.»

 

 

AÇIKLAMA: İlk hadis Zevaid türündendir. İkinci hadisi Tirmizi, Ebu Davud, Beyhaki ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Hakim bu hadisin, Buhari ile Müslim'in şartları üzerinde sahih olduğunu, Tirmizi de bunun hasen olduğunu söylemişlerdir.

 

Her iki hadis, boşanmayı gerektiren, aşırı geçimsizlik gibi bir durum bulunmadığı halde kadının, kocasından kendisinin veya kumasının bir mal karşılığı veya karşılıksız olarak boşama teklifinde bulunmasının haram olduğuna delalet ederler.

 

Böyle bir talebte bulunan kadının cennet kokusunu duyamıyacağına dair cümlenin manası, onun cennet kokusunu duymak nimet ve lezzetinden mahrum kılınması olabilir. Yani kadın cennete girse bile bu kokudan mahrumdur. Cümlenin manası şöyle de olabilir: İyi mü'minler cennet kokusunu ilk andan itibaren duyarlar, fakat böyle davranan kadın bu kokuyu onlar gibi ilk zamanlarda duymayacaktır. Yani geç duyacaktır. Her iki ihtimalde de bu cümle büyük bir tehdit anlamını taşır. Tekmile yazarı: Bu cümlenin açık manası; böyle davranan kadın, öncelikle cennete müstahak olanlardan değildir, demiştir.