SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2191 >>

DEVAM: 21- İKİ MUCİZ (= YANİ ÇOCUĞUN MALINDA TiCARETE MEZUN VELİ) SATIŞ YAPTIKLARI ZAMAN SATILAN MAL İLK AKİD YAPANA AİTTİR, BABI

 

حدّثنا الْحُسَيْنُ بْنُ أَبِي السَّرِيِّ الْعَسْقَلاَنيُّ وَ مُحَمَّدُ بْنُ إِسْماَعِيلَ قاَلاَ حدّثنا وَكِيعٌ حدّثنا سَعِيدُ بْنُ بَشِيرٍ عَنْ قَتاَدةَ عَنْ الْحَسَنِ بْنِ سَمُرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلِيهِ وَسَلَّم  - ((إِذا بَاعَ الْمُجِيزَانِ فَهُوَ لِلأَوَّلِ))

 

Semure (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Muciz olan iki kişi sattıkları zaman o mal ilk müşteriye aittir.»

 

AÇIKLAMA: Semure (r.a.)'ın ilk hadisini Ebu Davud ve Tirmizi, Nikah kitabında daha uzun bir metin halinde rivayet etmişlerdir. Ayrıca Nesai, Şafii, Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir. Tirmizi ile Ebu Davud, bunu Semure'den, Şafii, Ahmed ve Nesai ise Ukbe bin Amir'den rivayet etmişlerdir.

 

Müellifimizin rivayetinde ise "ya Semure'den veya Ukbe'den" ifadesi kullamlınıştır.

El-Hafız, et-Telhis'te: Tirmizi bu hadisin hasen olduğunu, Ebu Zur'a ile Ebu Hatim ve l-Hakim de bunun sahih olduğunu söylemişlerdir. Bu senedin sıhhati, Hasan-i Basri'nin Semure'den hadis işittiğinin sübutuna bağlıdır. Hasan'ın Semure'den hadis işitmesi meselesi ihtilaflıdır, demiştir. Tirmizi, Hasan'ın Semure'den olan rivayetinin, onun Ukbe'den olan rivayetinden daha sahih olduğunu söylemiştir.

 

HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜM

 

Bir adam bir malı bir kişiye sattıktan sonra, aynı malı başka bir kişiye de satarsa, ikinci satış akdi batııdır. Çünkü ilk satış ile mal satıcının mülkiyetinden çıkıp müşterinin mülkiyetine geçmiş sayılır. Artık satıcı ikinci satışta kendi mülkiyeti altında olmayan bir malı satmış olur. Bu hüküm hakkında alimler ittifak halindedir.

 

Semure (r.a.)'ın ikinci hadisinin başkaca kim tarafından rivayet edildiğine dair bir bilgi edinemedim. Bu hadiste geçen Muciz kelimesini parantez içi ifade ile açıkladım. Sindi'nin beyanına göre Nihaye'de: Müciz; yetimin ve erginlik çağına varmamış olan çocuğun malında alım satım yapmaya mezun ve yetkili kılınan velisi ve kayyımı, demektir, diye bilgi verilmiştir. Şu halde bir malı satmaya yetkili kılınan iki kişiden birisi o malı bir müşteriye satar, diğer yetkili de durumdan habersiz veya haberdar olduğu halde aynı malı ikinci bir müşteriye satarsa, bu son satış hükümsüzdür. ilk satış muteberdir.