SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2201 >>

DEVAM: 27- FİYAT TAHDİDİNİ MEKRUH GÖRENLERİN BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ زِيَادٍ حدّثنا عَبْدُ الأَْعْلَى حدّثنا سَعِيدٌ عَنْ قَتَادَةَ عَنْ أَبِي نَضْرَةَ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ قَالَ : غَلاَ السِّعْرُ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلِيهِ وَسَلَّم فَقَالُوا : لَوْ قَوّضمْتَ يَا رَسُولَ اللّهِ قَالَ  - ((إِنِّي لأََرْجُو أَنْ أُفَارِقَكُمْ وَلاَ يَطْلبَني أَحَدٌ مِنْكُمْ بِمَظْلمَةٍ ظَلَمْتُهُ ))

 

في الزوائد:في إسناده سعيد بن أبي عروبة اختلط بأخره لكن عبد الأعلى الشاميّ روى عنه قبل الإختلاط وخمد بن زياد قال الذهبيّ روى له البخاري مقروناً بغيره وقال ابن حيان في الثقات وربما أخطأ وباقي رجال الإسناد ثقات

 

Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken (bir ara) fiyatlar yükseldi. Bunun üzerine Sahabiler: Fiyatları tayin buyurmanızı diliyoruz, Ya Resulallah!  Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Siz'den hiçbir kimse, kendisine yaptığım bir zulmün karşılığını benden istemediği halde sizden ayrılmamı şüphesiz umarım.» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Said bin Ebi Arube'nin hafızası son zamanlarında bozulmuştur. Ukin Abdü'l-A'la eş-Şami, kendisinden bu halinden önce rivayet etmiştir. Ravi Muhammed bin Ziyad'a gelince, Zehebi'nin beyanına göre Buhari onun başka ravilerce te'yid edilmiş hadislerini rivayet etmiştir. İbn-i Hibban da: O, sika zatlardandır, az hataya düşmüş, demiştir. Senedin kalan ravileri sika zatlardır.

 

AÇIKLAMA: Enes (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Tirmizi bunun hasen - sahih olduğunu söylemiştir.

 

Ebu Said (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid türündendir. Fiyat tayin ve tahdidi bakımından iki hadisin hükmü aynıdır.

 

Tes'ir: Devlet yetkilisinin, fiyatları tayin ve tahdid etmesi, demektir. Konulan fiyattan ucuz veya pahalı alım satımlar yasaklanmış olur. En-NeyI yazarı bu kelimeyi böyle açıklamıştır. Avnü'l-Mabud yazarı ilk hadisin şerhinde şöyle der: "Bu ve benzeri hadisler delil gösterilerek fiyat tayin ve tahdidinin haramlığına ve böyle yapmanın zulüm olduğuna hükmedilmiştir. Bunun gerekçesi şudur: Mal sahipleri, mallarında tasarruf etmeye yetkilidir. Devlet yetkilileri müslümanların yararlarına riayet etmekle mükelleftir. Alıcının yararına malı ucuzlatmak, satıcının, malını değeri ile satabilme hak ve yararına gölge düşürür. Devlet yetkilileri alıcmın yararını göz önünde bulunduracağı gibi satıcının yararını da dikkata almak ve adilane hareket etmek durumundadır. Şu halde satıcıyı da alıcıyı da baskı altında tutmamak gerekir. Mal sahibini, rızası dışında malını satmaya zorlamak, alım satımlarda esas olan, tarafların karşılıklı rızaları prensibine ters düşer. Bu nedenle alimlerin cumhuru böyle hükmetmişlerdir. Fakat Malik: Devlet yetkilisi fiyatları tayin ve tahdid etmeye yetkilidir, demiştir. Ancak bu konuda varid olan bu babtaki hadisler ve benzeri hadisler Malik'in görüşünü reddeder."

 

Yukardaki parağrafı Avnü'l-Mabud yazarı en-Neyl'den naklen almıştır.

 

Okuyucuların hatırına şöyle bir soru gelebilir: Devlet yetkilileri fiyatları tayin ve tahdid etmeye yetkili olmazsa mal sahibIeri ve satıcılar insafsız davranıp alıcıları kandırabilirler. Fahiş fiyatla mal satabilirler. Fahiş fiyatla mal satmak, alıcıyı aldatmak, ihtikar yapmak ve benzeri olumsuz tutum ve davranışların yasaklığına dair hadisler mevcuttur. Devlet yetkilileri bu hadislerin hükümlerine aykırı hareket edenlerle mücadele eder ve onlara gereken cezayı verir. Kaldı ki müstahsilin malına belirli bir fiyat koymak, müstehliklerin yararına ise de o malın istihsal oranını düşürebilir ve piyasada darlıkların doğmasına sebebiyet verebilir. Bir mal çokça üretilirse piyasada bir bolluk olur ve mal kendiliğinden ucuzlayabilir. Üretim az olduğu takdirde haliyle bir fiyat yükselmesi olur. İslamiyet, ferdIerin yararlarını eşit tutmuştur. Toplumun yararını ferdIerin yararından üstün tutmuştur. Bu konu ile ilgili gerekli bilgi 2175 - 2180 nolu hadisler bölümünde geçmiştir. Oraya müracaat edilebilir.