SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2223 >>

35- ÖLÇÜ VE TARTI (İŞİN)DE TEVAKKİ ETMEK (HİLEDEN SAKINMAK) BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرحمن بن بشر بن الحكم و مُحَمَّدُ بن عقيل بن خويلد قالا : حدّثنا علي بن الحسين بن واقد حَدَّثَنِي اللّهِ حَدَّثَنِي يزيد النحوي أن عكرمة حدثه عَنْ ابن عباس قاَلَ :  - لما قدم النَّبيُّ صلى اللّه عليه وسلم المدينة كانوا من أخبث الناس كيلاً فأنزل الله سبحانه(( ويل للمطففين )) فأحسنوا الكيل بعد ذلك

 

في الزوائد إسناده حسن لأن محمد بن عقيل وعلي بن الحسين مختلف فيهما وباقي رجال الأسناد ثقات

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dsm rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Medîne-i Münevvere'ye geldiği zaman Medîneliler ölçü yönünden en bozuk insanlardan idiler. Sonra Allah Sübhânehu ve Teâlâ; ويل للمطففين [Mutaffifin 1] ayetini indirdi. Bu âyet indirildikten sonra Medineliler ölçü işini iyi yaptılar.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi hasendir. Çünkü Muhammed bin Akil ve Ali bin el-Hüseyn hakkında ihtilaf vardır. Senedin diğer ravileri sika zatlardır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadis, Mutaffifin suresinin baş kısmının hicretten sonra indirildiğine delalet eder. Sure'nin ilk ayetlerinin meali şöyledir: «Ölçü ve tartıda insanların hakkını çalanların vay haline. Onlar ki insanlardan ölçekle aldıkları zaman haklarını tam alırlar ve insanlara ölçerek veya tartarak (bir şey) verdikleri zaman ölçü ve tartılarını eksik yaparlar. Bunlar büyük bir günde dirileceklerini sanmıyorlar mı?» (Mutaffifin: 1 - 5)

 

Yukarıya meallerini aldığım ayetler ölçü ve tartı işinde hile edenlerin sonuçlarının çok kötü olduğuna işaret ederler. Şu halde müslümana yaraşan şey, ölçüsünü ve tartısını tam yapmasıdır, en ufak bir şüpheye bile yer bırakmamasıdır. Ayetler hakkında geniş bilgi isteyenler tefsir kitabıarına müracaat edebilirler.