SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2228 >>

DEVAM: 37- (SATIN ALINAN) ZAHİRENİN (MÜŞTERİ TARAFINDAN) TESLİM ALINMASINDAN ÖNCE (BİR KİMSEYE) SATILMASININ YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ حدّثنا وَكِيعٌ عَنِ ابْنِ أَبِي لَيْلَى عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرٍ قَالَ  - نَهَى رَسُولُ اللّهِ عَنْ بَيْعِ الطَّعَامِ حَتَّى يَجْرِيَ فِيهِ الصَّاعَانِ صَاعُ الْبائِعِ وَصَاعُ الْمُشْتَري

 

في الزوائد : في إسناده محمد بن عبد الرحمن بن أبي ليلى أبو عبد الرحمن الأنصاري وهو ضعيف

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) satıcının ölçeği ve müşterinin ölçeği olmak üzere iki ölçekle ölçülmedikçe bir zahireyi satmayı yasaklamıştır.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedinde bulunan ravi Muhammed bin Abdirrahman bin Ebi Leyla Ebu Abdirrahman el-Ensari zayıftır.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin şerhinde Sindi şöyle der: "Yani ölçekle zahireyi satın alan bir kimse, bunu ölçerek satmak istediği takdirde, evvela ölçerek satıcıdan teslim alması ve bundan sonra yine ölçerek satması gerekir. Şu halde bu hadis, götürü pazarlık usulü ile değil de, ölçek usulü ile alınan ve aynı usul ile satılmak istenen zahire alım satımına aittir. Hadisten maksad şudur: Bir ölçekle satın aIınan bir zahire, o ölçekle ölçmek suretiyle teslim alınmadıkça tekrar satılamıyacağı gibi, anılan şekilde ölçülerek teslim alındıktan sonra satılmak istendiğinde o ölçümle yetinmek suretiyle de satışı yapılamaz. Satışı yapılacağı zaman yeniden ölçülmesi gerekir. Çıkan netice şudur: Götürü pazarlama usulü ile değil de ölçmek suretiyle yapılacak her satış için ayrı ayrı ölçmek gerekir. Bir ölçümle yetinilemez. Ama satışlardan birisi götürü pazarlık usulü ile yapılırsa o satış için ölçmek şart değildir.

 

Bir kavle göre ölçerek satın alınan bir zahire, ancak ölçerek satılabilir, götürü usul ile satılamaz, hadisten kasdedilen mana budur. Fakat bu görüş zayıftır."