SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-TİCARAT

<< 2240 >>

DEVAM: 42- MUSARRAT SATIŞI BABI (MÜŞTERİYİ ALDATMAK İÇİN SÜT'Ü SAĞMAYIP GÖĞSÜNDE BİRİKTİRİLEN HAYVANIN SATIŞI BABI)

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ الْمَلِكِ بْنِ أَبِي الشَّوَارِبِ. حدّثنا عَبْدُ الْوَاحِدِ بْنُ زِيَادٍ. حدّثنا صَدَقَةُ بْنُ سَعِيدٍ الْحَنَفِيُّ. حدّثنا جُمَيْعُ بْنُ عُمَيْرٍ التَّيْمِيُّ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((يَا أَيُّهَا النَّاسُ! مَنْ بَاعَ مُحَفَّلَةً فَهُوَ بِالْخِيَارِ ثَلاَثَةَ أَيَّامٍ. فَإِنْ رَدَّهَا، رَدَّ مَعَهَا مِثْلَى لَبَنِهَا ((أَوْ قَالَ)) مِثْلَ لِبَنِهَا قَمْحاً)).

قد أخرجه أبو داود. وقال في الفتح: وفي إسناده ضعف. قَالَ وقد قَالَ ابْنِ قدامة: إنه متروك الظاهر بالاتفاق.

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Ey insanlar! Muhaffele (=müşteriyi aldatmak amacıyla sütü sağılmayıp göğsünde hapsedilen) bir hayvanı satın alan bir kimse (hayvanı geri vermek hususunda) üç güne kadar serbesttir. Müşteri onu geri verecekse onunla beraber, sağdığı sütünün iki mislini (Veya eldeki) bir mislini (n kıymeti kadar) buğday da versin.»

 

Not: Bu hadisi Ebu Davtid da rivayet etmiştir. EI-Fetih'te: Bunun senedi zayıftır ve İbn-i Kuddame demiş ki bu hadisin zahiri ile amel etmek alimlerin ittifakı ile terkedilmiştir, diye bilgi verilmiştir.

 

EBU DAVUD HADİSİ VE İZAH İÇİN TIKLA